Naslovna Društvo Ana Brnabić: Najgori dan od početka epidemije, preminulo 18 osoba

Ana Brnabić: Najgori dan od početka epidemije, preminulo 18 osoba

Ana Brnabić
Foto: Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas najgori dan od početka borbe protiv COVID-19, preciziravši da je u poslednja 24 časa u Srbiji od koronavirusa preminulo 18 osoba.

Brnabić je na vanrednoj konferenciji za novinare navela podatak da je od 8.646 testiranih u poslednja 24 časa na koronavirus pozitivno 386 osoba, kao i da je 130 pacijenata na respiratoru.

Prema njenim rečima, situacija je i dalje najkritičnija u Beogradu, a zatim slede Šabac, Kragujevac i Novi Pazar.

Premijerka je ukazala na to da se dramatično pogoršanje situacije primećuje u celom regionu, ali i u svetu, i da, ako ovako nastavimo, brzo stižemo brojke zabeležene tokom vrhunca epidemije koronavirusa.

Brnabić je upozorila na to da se u nekim brojkama približavamo najgorim parametrima koje smo imali u aprilu.

Najgori dan od početka borbe protiv koronavirusa što se tiče osoba na respiratorima je bio 12. april, kada samo imali 146 pacijenata, a po broju novozaraženih 16. april, sa 445 novoobolelih, precizirala je ona.

Ukoliko situacija ne bude bolja, nećemo prezati od bilo kakvih restriktivnih, pa i najrestriktivnijih mera da bismo sačuvali zdravlje i živote ljudi, poručila je premijerka.

Ona je izrazila uverenje da svi zajedno možemo da dovedemo ove brojeve pod kontrolu i bez potpune zabrane kretanja, i naglasila da je za to potrebna apsolutna disciplina svakog od nas pojedinačno.

Predsednica Vlade je objasnila da će sve zavisiti od toga da li će mere, koje su donete pre 10 dana, dati rezultate i dodala da će se u narednih tri do pet dana videti posledice potpuno neodgovornog okupljanja na protestima.

Brnabić je ponovila da bi najefikasnija mera bilo uvođenje vanrednog stanja i zabrana kretanja makar vikendima, što bi prekinulo postojeći rast brojeva i omogućilo „prostor za disanje“ našem zdravstvenom sistemu, s obzirom na to da će ova borba trajati dugo.

Jasno je da tako ne može da se živi na duže staze i nadamo se da će svi poštovati mere koje nije doneo samo Krizni štab, već i Svetska zdravstvena organizacija, a to je nošenje maske, držanje rastojanja od najmanje metar i po i pranje ruku, naglasila je premijerka.