Božićna čestitka episkopa timočkog Ilariona: MIR BOŽJI – HRISTOS SE RODI!

544
0
Njegovo preosveštenstvo episkop timočki gospodin Ilarion
Njegovo preosveštenstvo episkop timočki gospodin Ilarion, foto: eparhija-timocka.org

„Nepromenljiv lik Oca, odraz NJegove večnosti, uzima obličje sluge, rađa se od Majke koja ne okusi braka, a ne podleže promeni. Jer kakav je bio, takav je ostao, budući istinski Bog, a kakav nije bio prihvata da bude, da postane čovek iz ljubavi prema čoveku. NJemu uzvikujemo: „Bože, koji si se rodio od Djeve, pomiluj nas!

(Stihira na Božić)

Episkop timočki Ilarion uputio je božićnu čestitku pravoslavnim hriščanima Eparhije timočke, uz tradicionalni pozdrav „Mir Božiji, Hristos se rodi!“ Čestitku prenosimo u celosti:

Danas kada se sjedinjuju nebo i zemlja obasjani smo svetlošću vitlejemske zvezde i ispunjeni radošću kojom su se radovali mudraci i pastiri gledajući u jaslama ovaploćenog Spasitelja sveta. Zahvaljujući ljubavi Božjoj i činjenici da se Sin Božji, drugo Lice Svete Trojice, rodio u ljudskom telu radi nas i radi našeg spasenja, u prilici smo da Ga upoznamo i proslavimo i tako se i mi rodimo za život večni koji nam se nudi. Pala ljudska priroda sama u sebi nema snage niti mogućnosti da prevaziđe smrt i da postoji večno. Zbog toga Hristos i dolazi na zemlju, neodvojivo izlazeći iz večnog naručja Očevog i u vremenu se rađa iz devstvene utrobe Presvete Bogorodice, da bi, uzevši na sebe u potpunosti čovečansku prirodu, osim greha, vratio je u naznačeno dostojanstvo.

Rođenjem Svojim Bogomladenac Hristos podseća nas opet na novu priliku da svoj život usaglasimo sa večnim zapovestima Božjim i da zavolimo Boga čitavim svojim bićem, a bližnje kao sebe same. Da svako od nas u svome zvanju i mestu raste, napreduje i postiže uspehe na ponos i slavu otadžbine i naše svetosavske Srpske Pravoslavne Crkve. Nanovo smo prizvani da u ovim vremenima, kada ratni vihori bukte na različitim stranama zemljinog šara a smutnje i neizvesnost za ličnu egzistenciju i očuvanje pravoslavnog identiteta unutar naših porodica rastu iz dana u dan, svako od nas, prema meri vlastitih mogućnosti, učini ljubavlju ispunjen napor i pomogne braću i sestre koji su potrebiti, slabi, prognani i bolešću obremenjeni, da duhovno zagrlimo svakog čoveka i poželimo mu obraćenje Bogu i večno spasenje u Carstvu nebeskom. Prizvani smo da vrednim radom pobedimo lenjivost i tugu, da molitvom pobedimo iskušenja i neslogu i na taj način projavimo svoju hristolikost. Da jednodušno sa Svetim vladikom svesrpskim Nikolajem i mi zavapimo Bogomladencu: ,,Osvetli nas umom Tvojim i zagrej nas ljubavlju Tvojom. Osvetli i zagrej tamne i hladne peštere srca ljudskih, kao što si negda osvetlio i zagrejao pešteru vitlejemsku prisustvom Svojim. Da bi opet oživelo slavlje Boga, da bi se ustanovio mir među narodima, i zacarila dobra volja među ljudima.“

Kao arhipastir Crkve Božje pravoslavne i svetosavske u Eparhiji timočkoj, sa punoćom njenog sveštenog klira, upućujem molitve Ocu nebeskom da se Hristos Bogomladenac rodi u srcima vašim i da se u vaše domove useli mir, radost, zdravlje, dugovečnost, a pre svega vera, nada i ljubav, koje daju smisao našim životima i postojanju!

Želeći svima i Bogom blagoslovenu nastupajuću 2024. godinu milosti Gospodnje, pozdravljamo vas radosnim pozdravom: MIR BOŽJI – HRISTOS SE RODI!