Bugarska zabranila ulazak na njenu teritoriju

200
0
Bugarska zastava
Foto ilustracija: Виктор Сапожников/Pixabay

Bugarska je privremeno zabranila ulazak na njenu terioriju svim licima, bez obzira na njihovo državljanstvo, preko svih graničnih prelaza vazdušnim, pomorskim, železničkim i kopnenim putem.

Ova mera počela je da važi od 16. jula i primenjivaće se do poslednjeg dana jula i važi i za državljane Srbije, objavljeno je na sajtu Ambasade Republike Srbije u Bugarskoj.

Izuzetak od navedene zabrane dozvoljava Srbima da prođu kroz Bugarsku ukoliko se vraćaju u domovinu. Ovo pravilo odnosi se i na građane Severne Makedonije, Turske, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Oni, takođe, mogu da tranzitiraju kroz Bugarsku kako bi se vratili u zemlju čiji su državljani. Ovaj uslov se odnosi i na državljane trećih zemalja koji imaju dozvolu za dugoročni boravak u državi članici Evropske unije, Velike Britanije i Severne Irske ili u nekoj šengenskoj zemlji, kao i na članove njihovih porodica.

I Evropska unija zatvara granice za građane Srbije na najmanje dve nedelje

Evropska unija skinula je Srbiju i Crnu Goru sa liste zemalja čiji gradjani mogu da udju na njenu teritoriju i skratila spisak na 12 zemalja.

Lista je zasnovana na epidemiološkim kriterijumima i revidiraće se svake druge nedelje.

Austrija ukinula putničke avio-veze s većinom balkanskih zemalja

Austrija je ukinula putničke avio-veze sa većinom balkanskih zemalja, kao i sa Moldavijom i Egiptom kako bi smanjila rizik da putnici zaraženi koronavirusom uđu u zemlju.

Nova zabrana odnosi se na dolaske iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije zajedno sa Kosovom, Bugarske, Rumunije, Moldavije i Egipta.

Zabrane putovanja avionom ostaju i dalje na snazi za Belorusiju, Britaniju, Kinu, Iran, Portugaliju, Rusiju, Švedsku i Ukrajinu.

Austrijske zdravstvene vlasti najnovije povećanje broja zaraženih u toj zemlji delimično pripisuju putnicima koji su boravili na Balkanu.