Burna jesen za Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara

184
0
izviđači
Foto: Odred izviđača "Đorđe Simeonović" Zaječar

Članovi Odreda izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara iskoristili su lepo vreme i u septembru i oktobru organizovali više izleta i akcija.

U okviru programa vaspitanja dece kroz realizaciju izviđačkog programa svakog vikenda je organizovan boravak u prirodi.

Odred izviđača "Đorđe Simeonović"
Foto: Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ Zaječar

Izviđači su obišli jedno etno selo u blizini Zaječara, organizovali izviđačke igre povodom Hajduk Veljkovih dana, više puta boravili na Grliškom jezeru, posetili Vanjin jaz i sproveli još niz akcija na kojima su uvežbavali svoje izviđačke veštine.

Vanjin jaz - izviđači
Foto: Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ Zaječar

Minulog vikenda, pedestak članova odreda provelo je u blizini sela Zlot u planinarskom domu Belejevina. Na toj lokaciji zaječarski izviđači su uz pomoć članova radio kluba Zaječar učestvovali u akciji (Jamborre On The Air – Jamboree On The Internet).

izviđači radio amateri
Foto: Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ Zaječar

U ovoj akciji skauti širom sveta su tokom vikenda uspostavljali veze sa ostalim vršnjacima gde god se oni nalazili na planeti. Korišćene su Internet tehnologije (IRC Chat, Skype…) ali i neki od najstarijih načina uspostavljanja veza kao što je kontakt na kratkim talasima korišćenjem radio amaterskih stanica.

radio amateri
Foto: Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ Zaječar

Uz pomoć članova kluba radio amatera iz Zaječara (YU1ACR) putem radio veze, uspostavljen je kontakt sa skautima u Italiji, Francuskoj i drugim zemljama.

Izviđači odreda "Đorđe Simeonović" ispred Lazareve pećine

Bilo je dovoljno vremena i za obilazak Lazareve pećine, upoznavanje sa meštanima i radom lokalnih gazdinstava pa čak i za prilično naporan uspon na obližnji vidikovac. Nakon svih ovih aktivnosti, nastavili su sa kontaktiranjem ostalih skauta preko radio talasa.

izviđači u pećini
U narednom periodu, sve dok vremenski uslovi dozvole, planirano je još ovakvih izleta.

Ovakav zgusnuti program izviđačkog odreda „Đorđe Simeonović“ realizuje se sa novim mladim članovima pčelicama, poletarcima i mladim izviđačima, koji su željni ovakvih aktivnosti.

OI Đorđe Simeonović
Foto: Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ Zaječar

Najveći podsticaj ovakvom dobrom radu dalo je nekoliko bračnih parova dugogodišnjih izviđača. Oni su se ponovo aktivirali u organizaciji i danas svoju decu uče izviđaštvu. U stvarnosti se opet potvrdila priča da se izviđaštvo „prenosi s kolena na koleno“. To daje garanciju da će se mlade generacije kroz izviđaštvo učiti zdravom životu i kroz boravak u prirodi brinuti o njenoj zaštiti i očuvanju.