Danas je praznik Svete Trojice

174
0
Praznik Svete Trojice - Duhovi - Pedesetnica
Foto ilustracija: SPC

Danas je dan Svete Trojice, jedan je od najznačajnih hrišćanskih praznika kojim je završeno osnivanje Hristove Crkve. Na današnji dan crkve i domovi kite se zelenim grančicama i posipaju travom.

Praznik Svete Trojice predstavlja sva tri lica Boga – Oca, Sina i Svetog Duha. Naziva se još i Duhovi i Pedesetnica.

Posvećena je Silasku svetoga Duha na apostole, proslavlja se kao rođendan Crkve. Učenici sina Božijeg progovorili su tada mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli su po celom svetu da propovedaju hrišćanstvo.

Trojice se slave tri dana, kao i Božić i Vaskrs, pa imamo Duhovni ponedeljak i Duhovni utorak. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to tzv. trapava nedelja.

Svete Trojice su krsna slava mesta i gradova, česte zavetine. U mnogim mestima organizuju se litije.

U manastiru Svete Trojice, kod Donje Kamenice, danas se obeležava manastirska slava – Silazak Svetog duha na apostole – Pedesetnice – Trojice.

Manastir Svete Trojice kod Donje Kamenice, foto: N.V.

Bratstvo manastira proslavilo je slavu Svetom arhijerejskom liturgijom na kojo se okupio veliki broj vernika iz okolnih mesta.

Na praznik Svete Trojice obeležava se Dan policije i Dan MUP-a Srbije, slava Kraljeva, Kruševca, Požarevca, beogradskih opština Surčin, Čukarica i Lazarevac.

Kao krsna slava slavi se prvi ili drugi dan.