Naslovna Društvo Dozvoljene posete u gerontološkim centrima i domovima za stare

Dozvoljene posete u gerontološkim centrima i domovima za stare

38
0
Dozvoljene posete u gerontološkim centrima i domovima za stare
Foto ilustracija: Sabine van Erp/Pixabay
Vreme čitanja:1 Minuta, 53 Sekundi

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su od danas ponovo dozvoljene posete u gerontološkim centrima i domovima za stare na teritoriji Srbije, koje su bile zabranjene zbog epidemije koronavirusa.

U saopštenju se navodi da su posete dozvoljene nakon odluke kriznog štaba za zdravstvo, na osnovu mišljenja epidemiologa.

U cilju obezbeđivanja bezbednog, jednakog i zakonitog postupanja sve do stvaranja povoljne epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom, ministar Zoran Đorđević doneo je i Instrukciju o načinu rada ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacija socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih prilikom organizovanja poseta korisnicima na smeštaju.

Prema donetoj instrukciji, posete korisnicima, koje moraju biti unapred dogovorene i zakazane, mogu se realizovati svakim danom, u povoljnim vremenskim uslovima (temperatura iznad 18 stepeni) bez kiše i vetra, u periodu od 10 do 18 časova, u okviru dvorišta ustanove/organizacije.
Korisnik može imati posete dva puta sedmično, a u zavisnosti od njegove želje i zdravstvenog stanja, može trajati najduže 15 minuta po poseti.
Na ulasku u dvorište ustanove posetiocima se vrši provera temperature i drugih simptoma bolesti COVID-19. Licima koja imaju neke simptome, zabranjen je ulaz, dok se ostalima na ulazu u dvorište obavezno obavlja dezinfekcija ruku, obuće (dezobarijera), a tokom trajanja posete i korisnik i posetilac moraju nositi zaštitne maske.
Posetilac obavezno mora imati i vizir i držati se propisane distance od korisnika od najmanje dva metra.

Obaveza zaposlenih jeste da posetioce i korisnike dovode do mesta posete i nazad, kao i da budu prisutni tokom trajanja posete (koristeći zaštitnu opremu) u cilju sprečavanja direktnog kontakta (dodirivanje, grljenje, pozdravljanje) korisnika i posetioca.

Posetioci ne mogu da se kreću po ustanovi, već isključivo da budu samo na mestu koje je unapred određeno za posetu, u okviru dvorišta, gde je obezbeđen prostor za sedenje za najviše tri osobe – korisnik i najviše dva lica koja dolaze u posetu.

Mesto za posete obavezno mora biti dezinfikovano i pre i nakon realizovane posete.

Ukoliko ustanova raspolaže sa više ulaza u dvorište, neophodno je odrediti samo jedan ulaz za lica koja dolaze u posetu, u cilju vršenja nadzora i provere stanja svih potencijalnih posetilaca.

Doneta instrukcija biće objavljena na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dodaje se u saopštenju.

IZVORVLADA RS
Prethodni tekstNegotin: Hapšenje zbog nasilja u porodici
Sledeći tekstTurnir „TIMOČKA KRAJINA OPEN 2020“ okupio najbolje mlade tenisere Srbije