Edukacija mladih kroz radionice u srednjim školama u Zaječaru

168
0
FOTO: D.N.

„Mladi u riziku“ naziv je jednog od tri programa, koje sprovodi Timočki omladinski centar u Zaječaru.

Program „Mladi u riziku“ fokusiran je na bezbednost i zaštitu mladih kroz razne aktivnosti, ali i edukacije na temu HIV-a, AIDS-a i polno prenosivih bolesti.

FOTO: D.N.

Tradicionalno svake godine TOC sprovodi niz aktivnosti uoči obeležavanje Svetskog dana borbe protiv side. Među pomenutim aktivnostima su i edukativne radionice koje drugu godinu zaredom rade vršnjački edukatori Timočkog omladinskog centra u saradnji sa srednjim školama u Zaječaru.

Za razliku od prošle, ciljna grupa ove godine su prvi razredi zaječarskih srednjih škola, ali sve je više interesenata iz starijih razreda koji bi voleli da prisustvuju radionicama. Na svakoj radionici je po 25 – 30 učenika, a do sada je obuku prošlo više 200 zaječarskih srednjoškolaca.

FOTO: D.N.

“Radionice smo sproveli u Tehničkoj školi u Zaječaru, kao i u Gimnaziji, a radionice u Medicinskoj školi su završene i čeka se odgovor od zaječarske Ekonomske škole. Radionicama je ove godine obuhvaćeno 250 srednjoškolaca. Planiramo da sa ovim aktivnostima nastavimo i nakon 1. decembra, jer je generalno ceo mesec u znaku borbe protiv side. Mladi jos uvek nisu svesni posledica i to koliko je HIV ozbiljan virus. Ono što je dobra stvar jeste to da ih tema zanima i da ima puno pitanja i nedoumica tokom predavanja. Do tada TOC je uvek mobilan za takve stvari i nastaviće sa edukacijom mladih i davaće na značaju zaštite omladine od polno prenosivih bolesti”, kaže Darko Nikolić, edukator i koordinator kampanje „Izađi iz kruga”, koja je u sklopu programa „Mladi u riziku“.

Do kraja godine Timočki omladinski centar organizovaće niz tribina na ovu temu u Prostoru za kreativno delovanje Pomak u Zaječaru, a planirano je i besplatno testiranje u centru Zaječara 1. decembra na Svetski dan borbe protiv side.

FOTO: D.N.

K.M.