Hoće li se o izmenama Zakona o vodama odlučivati na referendumu? – RERI traži od Vučića da ne potpiše dokument

675
0
voda
Foto ilustracija: Pixabay

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i WWF Adria pokrenuli su 15. jula onlajn peticiju kojom se zahteva da se Zakon o vodama povuče i da se građani o njemu izjasne na referendumu, piše portal e Kapija. Peticiju je do sada potpisalo više od 56.000 građana.

RERI je i uputio predsedniku Srbije Aleksdandru Vučiću otvoreno pismo u kome navode „zbog čega ne treba potpisati neustavne i nezakonite izmene Zakona o vodama“, koje je Skupština Srbije usvojila 14. jula, a za koje je Vučić dan kasnije izjavio da će ih potpisati, ako su u skladu sa Ustavom.

Takođe, RERI, WWF i još 40 udruženja zahtevali su, još pre usvajanja ovog Zakona, da se on povuče iz procedure i da se o ovom zakonu povede javna rasprava.

– Kako Zakon o vodama nije povučen, već je po hitnoj proceduri i gotovo bez ikakve rasprave u Narodnoj skupštini usvojen u sredu 14. jula, odlučili smo da putem onlajn peticije zatražimo podršku građana za održavanje referenduma na kome će se građani Srbije izjasniti da li podržavaju izmene Zakona koje omogućavaju privatizaciju vodnog dobra i legalizaciju korupcije kroz netransparentne procedure zakupa vodnog zemljišta bez javnog nadmetanja – direktnom pogodbom između vlasti i podobnih partnera – navode iz ovih organizacija.

Izmenama Zakona o vodama je propisano „da se vodno zemljište u javnoj svojini može dati u zakup i neposrednom pogodbom za plutajuće objekte koji su postavljeni na ovom zemljištu na teritoriji Beograda do dana stupanja na snagu ovog Zakona“.

– Ovim Zakonom se propisuje da vodno zemljište u javnoj svojini koje se daje u zakup u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda putem javnog oglašavanja, a koje se nalazi na zaštićenom području ili području ekološke mreže, daju u zakup po prethodno pribavljenoj saglasnosti Ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine – rekla je ranije ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u Skupštini Srbije.

Vujović je rekla da su radi efikasnijeg i racionalnijeg ostvarivanja prava i obaveza građana i zadovoljavanje njihovih potreba predloženim izmenama i dopunama Zakona o vodama pojedini poslovi iz nadležnosti Republike Srbije povereni Autonomnoj pokrajini, gradu Beogradu, jedinici lokalne samouprave i javnom vodoprivrednom preduzeću.

– Izmenama člana 10b Zakona o vodama propisuje se da se vodno zemljište izuzetno daje u zakup neposrednom pogodbom u slučajevima kada je to propisano posebnim zakonom, ako je to u konkretnom slučaju jedino moguće rešenje, direktnim, indirektnim korisnicima budžetskih sredstava u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem, izabranom izvođaču radova radi vađenja rečnih nanosa za potrebe izgradnje objekata od značaja za Republiku Srbiju, koji su na predlog Ministarstva nadležnog za poslove građevinarstva određeni aktom Vlade u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji – rekla je ona.

Podsetimo, u Sloveniji su se građani na nedavno održanom referendumu u ogromnoj većini izjasnili protiv izmena Zakona o vodama i usprotivili se izgradnji hotela, prodavnica i restorana u blizini mora, reka i jezera, kako se ne bi ograničio javni pristup vodi i ugrozio njen kvalitet.

IZVORe Kapija
Prethodni tekstVremenska prognoza za ponedeljak, 19. jul i naredne dane
Sledeći tekstFK Timok savladao ekipu Budućnosti iz Arilja u pripremnoj utakmici na Zlatiboru