Naslovna Društvo JKP TIMOK ODRŽAVANJE: Novi drvored u ulici Pavla Ilića Veljka

JKP TIMOK ODRŽAVANJE: Novi drvored u ulici Pavla Ilića Veljka

Sadnja drvoreda
Foto: timokodrzavanje.rs

Javno komunalo preduzeće „Timok održavanje“ počelo je sa sadnjom drvoreda u ulici Pavla Ilića Veljka u Zaječaru. U delu ulice od Ivana Milutinovića do Crnogorske, koji je nedavno rekonstruisan, biće posađeno 40 šarenolisnih javora. Nakon uređenja i drugog dela te ulice, od Crnogorske do Miloša Velikog, biće posađeno još 80 sadnica. Vrednost radova je 270.000,00 dinara a cena jednog stabla iznosi 2.200,00 dinara.

Prema rečima Jasmine Basalić, šefa Službe „Zelenilo“ vremenske prilike dozvolile su sadnju u januaru i formiranje drvoreda javora „acer negundo flamingo“.

„U pitanju je šarenolisni javor, trobojni, veoma dekorativna vrsta koja za sada još nije sađena na javnim površinama u gradu. Sadnice su dosta kvalitetne. Visoke su oko 2,5 do 3 metra, kalemljene na visini od 2,20 metra, što je jedan od preduslova za drvoredne sadnice. Кoren i busen su dobro formirani. Ono što je najviše interesovalo stanare ove ulice je, kako se koren kasnije ponaša. Odgovor je taj, da je koren javora inače, pa i ove vrste, ne invazivan. U budućnosti neće doći do toga da koren podigne trotoar ili da ošteti podzemne instalacije“, kaže Basalić.

Nastavak rekonstrukcije ove ulice planiran je za nedelju dana. Čim radovi budu završeni, rupe za sadnju budu otvorene, a ivičnjaci namešteni, nastaviće se sa sadnjom, rekla je Jasmina Basalić.

Iz ovog preduzeća najavljuju da će uvesti praksu formiranja novih drvoreda u svim predstojećim rekonstruisanim ulicama. Naravno ako za to postoji mogućnost i tamo gde nema drveća.