Kladovo: Edukativne radionice Narodne banke Srbije u nedelji štednje

177
0

Sa ciljem finansijskog obrazovanja mladih, Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo u saradnji sa Narodnom bankom Srbije nastavlja dugogodišnju uspešnju saradnju u edukativnim aktivnostima.

Povodom obeležavanja “Nedelja štednje” koja počinje 31. oktobra i traje u prvoj nedelji novembra, za učenike osnovnih i srednje škole opštine Kladovo organizovaće se radionice prilagođene njihovom uzrastu, od 29. do 31. oktobra 2018. godine, prenosi kulturakladovo.rs.

Radionica „Znameniti Srbi“ (za osnovce od 1. do 4. razreda) – Cilj radionice je da se deca, kroz zanimljivu igru sklapanja puzli u liku znamenitih ličnosti na našim opticajnim novčanicama, a ima ih devet, upoznaju sa svim zaštitnim elementima koji čine jednu novčanicu i ostalim karakteristikama. Nakon toga, svaka grupa treba da pročita biografiju znamenite ličnosti.

Radionica „Moj budžet i ja“ (za srednjoškolce) Cilj radionice je da se razvija finansijska kultura kod mladih i da se ukaže na činjenicu da novac ne postoji samo da bi se trošio, već da može da se štedi, ulaže i donira. Učesnici radionice se upoznaju sa osnovnim finansijskim pojmovima i pomoću igre sa kovertama kreiraju porodični budžet za period od mesec dana, simulirajući deset različitih porodičnih situacija. Savladavajući pojmove trošenja, zaduživanja i štednje, uče kako da razumno upravljaju svojim novcem i planiraju budžet.

Radionica „Dinar naš novac“- (za osnovce od 4 do 8. razreda) – Cilj radionice je da deca saznaju nešto više od onoga što uče u školama u okviru redovnog školskog programa. Učesnici radionice će se upoznati sa istorijatom novca uopšte, istorijatom dinara, zaštitnim karakteristikama dinarskih opticajnih novčanica, kroz primerke kovanica i novčanica, kao i radom Narodne banke Srbije.

Radionice stručno vode Snežana Cvjetić i Marija Vojinović, viši stručni saradnci Odseka za izložbe i edukaciju Centra za posetioce Narodne banke Srbije.