„Koliko smo bezbedni u Zaječaru?“

Ovo je treća debata koju organizuje Zaječarska inicijativa.

219
0
Javna diskusija: "Koliko se osećamo bezbedno u Zaječaru ?" Miša Stoiljković, Tomislav Radović, Milan Milanović, Slađana Stojanović Dickov , Foto: www.timokpress.rs

Da li se Zaječarci osećaju bezbedno u svom gradu? Koji su glavni bezbednosni izazovi sa kojima se građani i građanke Zaječara suočavaju? Kako podići bezbednost u zajednici na viši nivo?

Odgovore na ova pitanja potražili su učesnici javne tribine „Koliko se osećamo bezbedno u Zaječaru?“.

Zaključeno je da je bezbednost u Zaječaru na zadovoljavajućem nivou, ali da rizici po našu bezbednost uvek postoje. Posebno su ugroženi mladi, pripadnici marginalizovanih grupa i starije osobe.

Kada je požar u pitanju niko nije bezbedan, istakao je Milan Milanović iz Odeljenja za vanredne situacije Policijske uprave Zaječar.

„Bezbednost nije merljiva, merljiv je rizik. Od početka godine, pripadnici Vatrogasno – spasilačkog bataljona Zaječar imali su 561 intervenciju, a od toga 424 požara na nivou Zaječarskog okruga. Na teritoriji Zaječara bilo je 262 intervencije, od toga 177 požara. U odnosu na prošlu godinu, broj intervencija i požara je smanjen“, rekao je Milanović.

O bezbednosti uz ugla mladih govorila je Slađana Stojanović Dickov, profesorka zaječarske Gimnazije. Ona je prisutnima predstavila rezultate ankete gde su mladi kao glavne probleme istakli vršnjačko i porodično nasilje ali i nasilje preko društvenih mreža.

Učesnik diskusije bio je i dr Tomislav Radović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta „Megatrend“.

Tribinu su uživo pratili  korisnici fejsbuka, koji su preko stranice Omladinskog centra Zaječar postavljali pitanja i ostavljali svoje komentare. Publika je takođe mogla da se uključi i iznese svoja zapažanja u vezi teme ali i da postavi pitanja.

Moderator ovog skupa bio je Miša Stoiljković, novinar – psiholog.

Javnu diskusiju „Koliko se osećamo bezbedno u Zaječaru?“ organizovala je  Zaječarska inicijativa u okviru istraživanja „Vitalni znaci zajednice“. Naredna diskusija biće održana 20. decembra na temu ekonomije u Zaječaru.

Istraživanje „Vitalni znaci zajednice“ treba da doprinese „snimanju“ stanja kvaliteteta života u Zaječaru. Projekat se realizuje uz pomoć Međunarodnog centra „Ulof Palme“.