Kon: Situacija u vezi sa koronavirusom i dalje vanredna

Predrag Kon
Epidemiolog Predrag Kon, foto: Vlada RS

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon istakao jedanas na konferenciji za novinare da je situacija u vezi sa koronavirusom i dalje vanredna, bez obzira na to što brojke pokazuju ublažavanje, tako da je moguće da dođe do pogoršanja ukoliko se opustimo za vreme novogodišnjih praznika.

Kon je rekao da su bolnice još uvek pune, veliki broj pacijenata je na intenzivnoj nezi, na respiratoru, kao i da je i dalje veliki broj prijema u bolnice, iako je otpuštanje nešto veće nego prijem.

Prema njegovim rečima, to su dobre vesti, ali je moguće da dođe do pogoršanja ako se baš opustimo za vreme predstojećih praznika.

On je istakao da je nužda dovela do mera koje praktično onemogućavaju doček Nove godine 31. decembra, kao i reprizu 1. januara, zato što su to posebne okolnosti u kojima je prenošenje virusa daleko više moguće nego u drugim situacijama.

Kon je posebno apelovao na to da ne bude okupljanja ni privatno, i da se svi što više uzdržavaju od masovnih proslava, jer je mogućnost prenošenja virusa tada veća.

Jedino što bih poručio jeste da čuvamo zdravlje i da nam svima bude bolje u Novoj godini, a to ćemo obezbediti tako što ćemo smanjiti potrebu za većim okupljanjem i proslaviti doček u manjem broju, da sačuvamo zdravlje i živote, ponovio je on.

U sledećoj godini će biti bolje jer postoji vakcina, tako da situacija nije više ista kao na početku pandemije, podvukao je Kon i ocenio da se 2020. godina neće ponoviti na ovakav način.