Kvalitet vazduha u oktobru bio na zadovoljavajućem nivou

185
0
Foto: pixabay.com

Zavod za javno zdravlje “Timok” iz Zaječara  svakodnevno prati kvalitet vazduha u Zaječaru a periodično i u Boljevcu, Negotinu i Kladovu. Analiza rezultata merenja sumpordioksida, azota i čađi u vazduhu za mesec oktobar pokazuje da je vazduh bio zadovoljavajućeg kvaliteta, izjavila je Dijana Miljković, specijalista higjene i pomoćnik direktora za medicinske poslove.

“Dobili smo zadovoljavajuće mere vrednosti. U Zaječaru je samo šestog i sedmog oktobara zabeleženo blago povećanje nivoa čađi u vazduhu, kada je izmereno 63,7 mikrograma po metru kubnom a propisane vrednosti za čađ su 50 mikro grama.”

Dijana Miljković, specijalista higjene ZZJZ Timok Zaječar,i pomoćnik direktora za medicinske poslove; Foto: www.timokpress.rs

Veća emisija čađi u vazduhu očekuje se u novembru, decembru i januaru kada zbog niske temperature većina domaćinstava intezivnije koristi drvo i ugalj za ogrev. Tada se stvara i karakterističan oblak dima, neprijatong mirisa naročito u večernjim satima. Doktor Dijana Miljković preporučuje da se u tom periodu izbegava šetanja i provetravanje prostorija. Poseban oprez preporučuje se deci i osobama koje imaju problema sa respiratornim sistemom i asmatičarima.

Jedan od aparata za merenje zagađenosti vazduha u ZZJZ Timok Zaječar; Foto: www.timokpress.rs

Za sada lepo vreme nam ide na ruku pa takvih pojava zagađenja vazduha nema. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar nastaviće da danonoćno prate kvalitet vazduha iznad Zaječara i periodično u ostalim mestima u Timočkoj krajini, posebno dok traje grejna sezona, kako bi nas na vreme upozorili na moguće opasnosti po naše zdravlje.