Letnji festival u Rajačkim pimnicama – Dan vina i lepog raspoloženja

1460
0
Rajačke pivnice
Foto: www.timokpress.rs

Zahvaljujući Rajčanima okupljenim oko Udruženja građana Mladi sa Rajačkih pimnica, kameni grad vina iz 18. i 19. veka oživeće u subotu, 28. avgusta kroz muziku, poeziju, tradiciju.

Građen od kamena, često tesanog, od brvana i bondruka, debelih zidova, ušoren sokacima, rajački grad vina i danas mami svojim tajnama. Upravo su zato i mladi Rajčani rešili da te tajne konačno odgonetnu kroz Letnji festival u slavu vina, lepog raspoloženja, muzike i naravno tradicije.

„Domaća vina, bogat kulturno-umetnički program i tradicionalni obilazak vinograda vratiće nas u stara vremena, kada je berba bila najveseliji period u godini. Kada padne noć, nastupiće veliko ime domaće muzičke scene, Marko Luis, s kojim ćemo, uz vino i pesmu, obeležiti uspešan početak berbe“, navode u Udruženju Mladi sa Rajačkih pimnica.

Uz poziv svima da dođu da zajedno „beru grojze u rajačko lojze“ organizatori navode da posetioce očekuju ljubazni domaćini, dobro vino i istorijske znamenitosti, ali i štandovi na kojima će „božanski nektar“ moći da degustiraju i pazare, da probaju domaće proizvode i uživaju u programu.

A program, koji počinje u 14 sati, i te kako je sadržajan, od zdravice i poezije Milana Kotura, Krajišnika koji je u Rajcu pronašao svoj drugi zavičaj, do prelistavanja časopisa za kulturu, umetnost i književnost „Buktinja“, glasila Krajinskog književnog kluba, pa do poezije Boba Dilana, koju je preveo i prepevao u knjizi „Odgovor nošen vetrom“ zaječarski književnik Ivan Potić.