Lončar: Odlažu se operacije, primaju se samo hitni slučajevi

142
0
Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar, foto: Ministarstvo zdravlja Republike Srbije/covid19.rs

U Srbiji se odlažu sve operacije koje nisu hitne, a zdravstvene ustanove primaće samo hitne slučajeve, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je za RTS rekao da će se operacije raditi samo kod životno ugroženih pacijenata.

Sve operacije koje mogu da čekaju biće odložene, kao i kontrolni pregledi.

Foto ilustracija : Pixabay

Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemio terapiji nastavljaju lečenje po planu, jer spadaju u grupu životno ugroženih pacijenata.

Vlada je donela odluku da hronični bolesnici mogu terapiju podići u apoteklama i ako im je istekao elektronski recept, kako ne bi morali da idu u domove zdravlja, prave gužvu u čekaonicama i rizikuju da se virus proširi.

Ministar kaže da od 55 pacijenata koji su zaraženi novim koronavirusom, dvoje koji se leče u Novom Sadu su na resapiratorima, ostali su dobrog opšteg stanja

Pojašnjava da se trenutno pacijenti leče na infektivnim klinikama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Pančevu.

Кako kaže, napravljen je precizan plan koje će ustanove primati još zaražene pacijente, ukoliko se popune kapaciteti infektivnih klinika.

Zaraženio pacijenti novim korona viriusom, kako je naglasio, neće se mešati sa ostalim pacijentima.

„Ukoliko se popune kapaciteti infektivnih klinika plan je da te pacijente primaju Dragiša Mišović, КBC Zemun, bivša hirurgija u Nišu, bolnica za plućne bolesti u Novom Sadu, kao i još neke bolnice po Srbiji“, naglasio je Lončar.

Navodi da zaštitne opreme ima dovoljno za sve zdravstvene radnike.

Biće uvedene i tri nove telefonske linije za psihološku podršku ljudima, koje će raditi 24 sata.

Studenti volonteri od danas se uključuju da pomognu i biće raspoređeni po Zavodima za javno zdravlje. Oni će se javljati na telefone, ali i zvati da proveravaju da li se poštuje mera izolacije.

Lončar je apelovao na građane da odlože sve susrete koje su zakazali ovih dana, da situacija mora ozbiljno da se shvati.