Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u nedelju 25. novembra u Zaječaru

124
0
ilustracija/pixabay.com

Ženska mreža Saveza za Srbiju obeležiće Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u nedelju 25. novembra 2018. na Trgu oslobođenja u Zaječaru. Početak je zakazan za 11.55 sati.

Savez za Srbiju ovom akcijom, kojom ujedno označava i početak kampanje „16 dana aktivizma“, želi da ukaže na uznemiravajuće podatke o ogromnom broju žena koje trpe fizičko, psihičko i ekonomsko nasilje, kao i mogućnost institucionalne reakcije i prevencije.

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembar proglašen je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960.

Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.