Međunarodni skup stručnjaka za konzervaciju mozaika u Zaječaru

419
0
SEE Mosaics V
SEE MOSAICS V u Zaječaru; Foto: www.timokpress.rs

Oko 40 stručnjaka iz celog sveta okupilo se u Zaječaru gde će od 1. do 4. oktobra razgovarati o najnovijim dostignućima iz oblasti konzervacije mozaika. Naziv skupa je SEE MOSAICS V „Кonzervacija uranjajućeg sloja na mozaiku – kako ga sačuvati“.

SEE Mosaics
Foto: www.timokpress.rs

Ovo je peti po redu međunarodni stručni skup. Prvi put sastanak se održava u Srbiji a realizuje ga Centralni institut za konzervaciju u saradnji sa Narodnim muzejom „Zaječar“.

Maja Franković, Centralni institut za konzervaciju i koordinator skupa: „Srećni smo što smo dobili podršku Narodnog muzeja da skup održimo u Zaječaru.“
Maja Franković
Maja Franković, Centralni institut za konzervaciju i koorddinator skupa SEE MOSAICS V u Zaječaru; Foto: www.timokpress.rs

„Tema ovogodišnjeg sastanka je konzervacija mozaika in situ – na lokalitetima. To podrazumeva konzervaciju svih slojeva koji čine mozaik. Učesnici skupa će kroz predavanja i diskusije pokušati da nađu najsigurniji način konzervacije i prezentacije mozaika.“

Nikola Upevche, konzervator iz Skoplja: „Skup je svake godine sve veći i veći“
Nikola Ubavče
Nikola Upevche, konzervator iz Skoplja; Foto: www.timokpress.rs

Ove godine u radu skupa učestvuje oko 40 konzervatora iz 14 zemalja regiona, Evrope i Amerike. Nikola Upevche, konzervator iz Skoplja iz Severne Makedonije kaže da se svake godine broj članova povećava.

„Mi smo u tri navrata održali ovu konfereciju u Ohridu. Skup je svakog puta sve veći i veći, imamo uvek nove članove. Prva ideja skupa bila je da se napravi jedan registar mozaika i da se okupe institucije koje se bave time. Tako bi znali broj mozaika , kakve sve potrebe ima za prezentacijom, koliko njih je na lokalitetima koliko njih je u muzejima. To bi nam dalo veću prepoznatljivost u svetu i mogli bi da tražimo bolje finansije za projekte restauracije u regionu.“

Jagoda Stamenković, Ministarstvo kulture i informisnja: „Kulturno nasleđe regiona treba učiniti vidljivijim“
Jagoda Stamenković
Jagoda Stamenković, viši savetnik načelnika u Ministastvu kulture, Odeljenje za međunarodnu saradnju; Foto: www.timokpress.rs

Učesnike skupa u Zaječaru prvog dana pozdravila je i Jagoda Stamenković, viši savetnik načelnika Odeljenja za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

„Događaj kojem danas prisustvujemo vezan je za predsedavanje Republike Srbije Jadransko-jonskom inicijativom i strategijom Evropske unije. To je projekat regionalne saradnje. Tema ovog skupa su mozaici  koji su prepoznati kao kulturno nasledje regiona koje treba učiniti vidljivijim. U Jadransko-jonskoj strategiji kultura nastupa zajedno sa turizmom. Jako je bitan ovaj prvi deo, čime se danas bavimo na ovom skupu, a to je konzervacija mozaika. Sledeći korak je njihovo predstavljabnje i ulazak u turističku ponudu.“

Maja Živić
Foto: Narodni muzej „Zaječar“

Nakon predavanja i diskusije učesnici skupa, stručnjaci za konzervaciju mozaika, obišli su stalnu postavku Narodnog muzeja „Zaječar“. Za njih je upriličena i izložba „Konzervacija i restauracija mozaika na Gamzigradu“.

izložba
Foto: Narodni muzej „Zaječar“

Drugog dana planirana je poseta Feliks Romulijani a tom prilikom biće otkriveni mozaici u carskoj palati koji su prekriveni slojevima peska.

Do kraja ovog naučno-stručnog skupa planirana je ekskurzija do manastira u Bukovu, obilazak Caričinog grada i poseta Narodnom muzeju u Leskovcu.

naočare
Foto: www.timokpress.rs


„SEE MOSAICS V“ stručni skup realizuje Centralni institut za konzervaciju u saradnji sa Narodnim muzejom „Zaječar“. Podršku su pružili:

  • Centralno-evropska inicijative (CEI)
  • Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
  • Jonsko-jadranska inicijativa – JJI
  • Evropska strategija za jadransko-jonski region (EUSAIR)
  • Francuski institut u Srbiji
  • Centr kulturnih dobara.

Inače, skup se realizuje u okviru regionalnog projekta SEE Mosaics: Razvijanje mreže stručnjaka za konzervaciju mozaika i promocija mozaičkog nasleđa Jugoistočne Evrope.