Međunarodni stručni skup o konzervaciji mozaika u Zaječaru od 1. do 4. oktobra

241
0

Od 1. do 4. oktobra Narodni muzej „Zaječar“ biće domaćin međunarodnog stručnog skupa o konzervaciji mozaika pod nazivom SEEMOSAICSV „Кonzervacija uranjajućeg sloja na mozaiku – kako ga sačuvati“.

Na skupu će se okupiti eminentni stručnjaci iz Srbije i inostranstva koji će govoriti o tehnikama konzervacije-restauracije mozaika na lokalitetima, korišćenju savremenih tehnologija i materijala, kao i prezentaciji mozaika konzerviranih in situ.

Rad ovog skupa doprineće i konzervaciji i prezentaciji mozaika na arheološkim loklitetima Felix Romuliana i Caričin grad.

Ovo je peti po redu stručni skup koji će biti realizovan u okviru regionalnog projekta SEE Mosaics: Razvijanje mreže stručnjaka za konzervaciju mozaika i promocija mozaičkog nasleđa Jugoistočne Evrope.

konzervacija mozaika

SEEMOSAICSV stručni skup realizuje Centralni institut za konzervaciju u saradnji sa Narodnim muzejom „Zaječar“. Rad skupa podržali su: Centralno-evropska inicijativa (CEI), Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Jonsko-jadranska inicijativa – JJI, Evropska strategije za jadransko-jonski region (EUSAIR), Francuski institut u Srbiji i Centar kulturnih dobara.

IZVORNarodni muzej "Zaječar"
Prethodni tekstZaječar: Isključenja struje zbog radova na mreži u četvrtak
Sledeći tekstTimočki dani oraha „Svekrvino oko“ u Vitkovcu u subotu