Na listi nadarenih učenika i studenata Ministarstva prosvete 11 imena sa područja grada Zaječara

947
0
škola
Gimnazija Zaječar, Foto: www.timokpress.rs

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je spisak izuzetno nadarenih učenika i studenta kojima je, zbog ostvarenih rezultata i ispunjenih uslova, nastavljena isplata učeničkih i studentskih stipendija za nadarene učenike i studente. Među stipendistima iz Timočke krajine najveći broj učenika i studenata je sa područja grada Zaječara.

Stipendije će i dalje dobijati: Anđela Bešir, Branko Grbić, Lazar Stanojević, Nastasija Conić, Petar Vasiljević, Anja Petković, Milica Živanović i Zoran Luganović iz Zaječara, Stefan Đorđević i Nikola Mitović iz Velikog Izvora i Danijel Đorđević iz Lubnice.

Među nadarenim učenicima i studentima na spisku stipendista su i David Bosnić iz Kladova, Nikola Bugarin i Petar Spasić iz Bora, Helena Šćepulović iz Negotina kao i Petra Avramović i Sara Panajotović iz Sokobanje.

Pravo na stipendiju za izuzetno nadarene učenike imaju odlični učenici srednjih škola, od drugog razreda, koji osvoje jedno od prva tri mesta na odgovarajućem takmičenju, kao i studenti od treće godine studija, koji su tokom studiranja ostvarili prosečnu ocenu najmanje 9,00 i nisu gubili nijednu godinu. Da bi ostvarili pravo na nastavak stipendije za nadarene učenike i studente poterbno je da svake godine ostvare odličan uspeh (učenici), a studenti da redovno studiraju i imaju prosek najmanje devet.

Visina stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente iznosi, 15.000 dinara za učenike, 24.000 dinara za studente osnovnih i master studija i 30.000 dinara za studente doktorskih studija.

Osim redovnih stipendija, Ministrstvo prosvete, dodeljuje stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente, koje se isplaću u 12 mesečnih rata. U periodu od školske 2013/14. godine do danas, Ministarstvo je podržalo ukupno 3750 nadarenih studenata i 1362 nadarena učenika.

Lista izuzetno nadarenih ima 971 stipendistu.