Naslovna Društvo Obeležena slava Eparhije timočke

Obeležena slava Eparhije timočke

21
Slava Eparhije timočke
Foto: ww.timokpress.rs
Slava Eparhije timočke – Sretenje Gospodnje, proslavljena je po prvi put u subotu, 15. februara 2020. godine u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru. Svečani program povodom obeležavanja ovog događaja počeo 12. februara otvaranjem izložbe „Pravoslavlje“ u Narodnom muzeju „Zaječar“ i predavanjem i promocijom knjige o patrijarhu Pavlu „Svetac kojeg smo poznavali“ autora Đorđa Randelja koja je održana 14. februara u Gostoprimnici.

Svečanim evharistijskim sabranjem predstojao je Njegovo preosveštenstvo episkop timočki g. Ilarion uz sasluženje sveštenoslužitelja čitave eparhije a Božanstvenu službu je ulepšalo pojanje Hora Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru.

Čestitajući slavu Eparhije, koja je osnovana na današnji praznik 1834. godine, Episkop Ilarion je podsetio da je svaka sveta liturgija i svako sveto pričešće upravo ponavljanje praznika Sretenja Gospodnjeg – sretanja Boga sa čovekom.

Foto: www.timokpress.rs

Ali, ovo je i dan kada se susrećemo jedni sa drugima na ovaj blagosloveni praznik. Ako imamo Boga u sebi onda imamo prilike da sretnemo Boga u bližnjem jer ćemo biti kadri da u njemu prepoznamo pečat lika Božjeg koji svaki čovek kao ikona Božja nosi u sebi – istakao je vladika i pozvao prisutne da se na današnji dan sete i pomole za sve pređašnje episkope timočke, sveštenstvo, monaštvo, rodoljube, ktitore, priložnike i sve one koji su doprineli stvaranju Eparhije timočke. Potom je izrazio blagodarnost uručivši zahvalnice svim ljudima dobre volje koji su svojim prilozima pomogli kupovinu klupa za portu Saborne crkve.

Nakon svete liturgije Episkop Ilarion blagoslovio je i prelomio slavski kolač sa arhimandritom Кozmom, igumanom manastira Bukovo, u prisustvu brojnog vernog naroda među kojim su bili i predsednik SO Majdanpek Dragan Popović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović, direktorka Narodnog muzeja „Zaječar“ dr Maja Živić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju Gamzigrad dr Rade Кostić, predsednik Crkvenog odbora Zaječar dr Slaviša Кostić, direktor zaječarske Biblioteke Boban Đođević, predstavnik arhiva Januzi Agim, eparhijski advokat Vatroslav Stojadinović, predstavnici vojske, policije i vatrogasne službe.

Po završetku svete službe proslavljanje eparhijske slave nastavljeno je uz prigodno posluženje.

- mesto za reklamu -
IZVOREparhija timočka