Predrag Kon: Kazne ako se ne nose maske u baštama kafića

1292
0
Knjaževac pored reke
Pored Timoka u Knjaževcu, foto: M.M.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da zaštitne maske treba nositi i u baštama kafića dok se ne pije piće i ocenio kako je česta pojava je da se preporuke shvataju kao neobavezne.

Mi smo još jednu stvar naučili, kada kažemo da je nešto preporučeno, kao da im je rečeno da ne treba da se koristi. Ovo je obaveza. Neka se niko ne iznenadi ako mu u bašti priđe komunalni milicajac i kazni ga“, rekao je Kon na B92.

Dodao je i da je Srbija na pravom putu i da bez dileme „polako izlazi iz ove situacije“, kao i da zemlja trenutno dobro stoji zbog imunizacije.

Povodom otvaranja tržnih centara, Kon je naveo da medicinski deo Kriznog štaba nije bio za to da se oni otvore već sutra.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je zabeležen samo jedan slučaj tromboze od početka vakcinacije. Kaže i da je upoređivanje tog broja sa brojem ljudi koji svakodnevno umire od posledica zaraze korona virusom – besmisleno.

„To je potpuno besmisleno upoređivati. Vi kada birate vakcinu birate zaštitu, a ako ne birate vakcinu birate zarazu“, rekao je epidemiolog.

Objasnio je i da je nemoguće da vakcina koja se bazira na mrtvom korona virusu zarazi osobu koja ju je primila. „To je priča kao da li neko može da oživi mrtvog čoveka“, naveo je Kon.