Produžena zabrana ulaska u Grčku, Madjarska od 1. septembra zatvara granice

192
0
Pasoš, putovanja, granica
Foto ilustracija: Pixabay

Grčka produžila zabranu ulaska za još dve sedmice

Grčka vlada je produžila zabranu ulaska u Grčku za još dve sedmice državljanima trećih zemalja, kao i meru ograničavanja kopnenih veza sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

To je saopštio zamenik ministra za civilnu zaštitu Grčke Nikos Hardaljas na redovnoj konferenciji za novinare o kovidu 19 u grčkom ministarstvu zdravlja.

Prethodna zajednička ministarska odluka za prekid kopnenih veza sa Severnom Makedonijom i Albanijom ističe 31. avgusta, a ovom odlukom produžena je do 15. septembra.

Grčka je prethodno u interesu zaštite javnog zdravlja 14. avgusta bila produžila zabranu dolaska državljana većine zemalja sveta do 31. avgusta.

Kako je tada objavljeno, zabrana ulaska ne važi za zemlje članice Evropske unije i „šengen zone“.

Madjarska od 1. septembra zatvara granice zbog korona virusa

Madjarska će u potpunosti zabraniti pristup svojoj teritoriji strancima počev od utorka, 1. septembra, kako bi smanjila broj zaraženih korona virusom, saopštila je tamošnja vlada.

Državljani Mađarske koji se vraćaju iz inostranstva moraće u dvonedeljni karantin ili će morati da dostave dva negativna testa na korona virus. Troškove testiranja plaćaće građani a ne država izjavio je šef kabineta premijera Djerdj Djuljaš (Gergely Gulyas).

On je rekao da je prema epidemiološkoj klasifikaciji, Madjarska označena zelenom bojom, dok ostale zemlje prelaze u crveno.

Madjarska vlada će još danas raspravljati o detaljima novih mera od kojih će kako je najavljeno biti izuzete diplomate.

U Madjarskoj sa oko deset miliona stanovnika, ima oko 5.500 zaraženih korona virusom od kojih su 614 osobe preminule.

Očekuje se da će granice biti zatvorene tokom septembra.