Regionalna planinarska akcija „Uspon na Vetren“ u nedelju, 19. maja

210
0
USPON NA VETREN

Regionalna planinarska akcija „Uspon na Vetren“ biće održana u nedelju, 19. maja u organizaciji Planinarsko-smučarskog društva „Ljuba Nešić“ iz Zaječara.

Ovo je osma regionalna akcija za koju je prošle godine „Ljuba Nešić“ dobio povelju za najbolje organizovanu akciju u 2018. godini, sa preko 200 učesnika.

Staza je laka do srednje teška, polukružna, dužine oko 11 km, sa relativnom visinom od oko 330 metara.

Prevoz autobusom iz Zaječara je obezbeđen po ceni od 300 dinara. Za decu je besplatan. Prijava i rezervacija mesta za prevoz je do 14. maja. Polazak iz Zaječara je u 7 sati ispred prodavnice ‘“Matijević'“.

PSD “Ljuba Nešić“ obezbeđuje učesničke knjižice, zahvalnice, pečat vrha, besplatan ručak i prevoz vozača automobila od sela Mali Izvor do manastira Suvodol.

Uspon na vrh Stare planine „Vetren“

Vetren (703 mnv) se nalazi između sela Selačka i Mali Izvor, kraj magistralnog puta Zaječar-Knjaževac.

Do vrha se dolazi preko grebena, šumskim putem i planinarskom stazom. Ono što se ne vidi sa strane kojom se dolazi je inverzivna litica koja krasi ovaj deo planine i koja je prirodno stanište i gnezdište orlova.

USPON NA VETREN
Foto: PSD „LjubaNešić“

Na samom vrhu se nalaze ostaci odbrandbenih utvrđenja (iz rimskog doba i perioda iz 1. svetskog rata). Nažalost, nalaze se i jame koje su napravili “tragači za blagom“, od kojih je jedna duboka preko 20 metara. Kretanje pored litice i jame zahteva dodatni oprez! Staza je polukružna.

uspon na vetren
Foto: PSD „LjubaNešić“

Start akcije je u manastiru Suvodol, koji se ubraja u najstarije zadužbine Srbije. Manastir je sazidan na jednom zaravnjaku, koji je usečen u severni blok planine. Neobično je zašto se zove Suvodol, kada je ovo jedno od mesta najbogatijih vodom u ovom kraju.

U samoj porti manastira je izvor čijom se vodom snadbeva selo Selačka. Tu postoji i lepa česma, zidana od sige. Odatle voda čini vodopad ispod manastirskih zidina, čije su kaskade obrasle bujnom mahovinom i vegetacijom.

Najbolji pogled na vodopad je sa asfaltnog puta koji vodi ka manastiru. Manastir se nalazi na 5 km od magistralnog puta Zaječar-Knjaževac, u šumovitom predelu sela Selačka.

uspon na vetren
Foto: PSD „Ljuba Nešić“
  • Plan akcije:
  • Do 8.15 – okupljanje učesnika u porti manastira Suvodol.
  • Do 8.25 – prijava učesnika (popuniti obrazac za regionalne akcije) i preuzimanje učesničkih knjižica.
  • U 8.30 – otvaranje akcije i polazak na stazu-uspon na Vetren (703 mnv), grebenom oko 2 sata hoda, sa relativnom visinom od oko 330 metara.
  • Boravak na vrhu oko 1 sat.
  • Silazak planinarskom stazom, kroz bukovu šumu i zemljanim putem do sela Mali Izvor.
  • Ručak – Mali Izvor (Dom kulture, uz sam magistralni put Zaječar – Knjaževac) od 14 do 15.30. PONETI PRIBOR ZA JELO. Vode za piće ima na početku staze i na 1 sat od cilja.
  • Podela zahvalnica i zatvaranje akcije u 15.30.
uspon na vetren
Foto: PSD „Ljuba Nešić“

ROK PRIJAVE je do 15. maja 2019. godine.

Кontak telefoni :  063/7598550 – Milan 060/3791213 – Nina 064/1632532 – Marina

Elektronska pošta za prijavu: psdljubanesic@gmail.com, 019milan@gmail.com (Milan), vmfeniks019@gmail.com (Nina)