Srbi i Rumuni zainteresovani za razvijanje planinskog turizma u pograničnom području

179
0
ilustracija/pixabay.com

U okviru projekta “Carpathians Connects” 13. i 14. novembra u Kladovu je održana finalna konferencija na kojoj su predstavljene dalje smernice za buduće aktivnosti u razvoju planinskog turizma i jačanju prekogranične saradnje Rumunije i Srbije.

“Carpathians Connects” konferencija u Kladovu Foto: RARIS

Učesnicima konfernecije predstavljen je Priručnik za identifikovanje prekograničnih projekata u oblasti održivog turizma i šest projektnih ideja koje su razrađene tokom realizacije projekta. Potpisana je i Deklaracija o posvećenosti. Na skupu su učestvovali Srbi i Rumuni iz oblasti javnog, poslovnog i nevladinog sektora koji deluju u oblasti turizma i životne sredine.

“Carpathians Connects” konferencija u Kladovu Foto: RARIS

Projekat ima za cilj razvoj lokalnog turističkog poslovanju i jačanje planinskog turizma kao novog turističkog proizvoda koji doprinosi održivom korišćenju prirodnih resursa u Karpatskom prekograničnom području a realizuje se u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija 2014–2020.

Partneri na projektu su Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije i Rumunska asocijacija za inovacije i transfer tehnologija – filijala Mehedinci.