Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Đurđic – spomen na prenos moštiju Svetog Georgija

233
0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju spomen na prenos moštiju Svetog Georgija, velikomučenika i borca za hrišćanstvo.

Sveti Georgije, po predanju, koji je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu-velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru, pogubljen je 303. godine. Prenos moštiju je izvršen po ličnoj želji svetitelja, koji je želeo da počiva u rodnom kraju i kod svojih bližih.

Na pravoslavnim ikonama i freskama Sveti Đorđe je predstavljen kako jašući na konju ubija aždaju, koja je simbol paganske vere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

U Srbiji postoji verovanje da se na Đurđic ništa ne sme izneti iz kuće, jer ćete u suprotnom cele godine imati samo rashode bez prihoda.

Svetog Georgija ili svetog Đorđa – kako u narodu zovu ovog sveca, pravoslavni Srbi slave dva puta u godini.

Sveti Đorđe ili Đurđevdan slavi se u proleće, na dan njegovog stradanja u vreme rimskog car Dioklecijana 23. aprila po starojulijanskom, odnosno 6. maja po gregorijanskom kalendaru.

Na današnji dan slavi se Đurđic, u znak sećanja na dan prenosa moštiju ovog sveca iz Nikomidije (sada Izmir u Turskoj) u grad Lidu Palestinsku.

Prethodni tekstZaječar: Održan humanitarni koncert za malog Nemanju (FOTO + VIDEO)
Sledeći tekstBor: Uhapšen zbog neovlašćenog držanja oružja