Sutra počinje probni završni ispit za osmake

1263
0
Škola, ulica
Foto: www.timokpress.rs

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da će se probni završni ispit za učenike osmog razreda za školsku 2020/2021. godinu u osnovnim školama na teritoriji Srbije realizovati sutra i u subotu, 9. i 10. aprila.

Učenici osmog razreda polagaće sutra, u 13 časova, test iz matematike, u subotu, u 9 časova, predviđen je test iz srpskog, odnosno maternjeg, dok će kombinovani test imati istog dana, sa početkom u 11.30 časova.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je tim povodom da je sve spremno za polaganje probnog završnog ispita, koji treba da omogući učenicima da se upoznaju sa procedurama ispita i načinom polaganja.

Učenici treba da rade zadatke bez tenzije i treme, podvukao je on i objasnio da je probni ispit provera trenutnog znanja, koji treba da pokaže koliko su spremni i šta je još potrebno da eventualno nauče kako bi upotpunili svoje znanje za završni ispit.

Na probnom završnom ispitu učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita – vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završenog ispita, organizaciju prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo. 

Ispit će se održati u školi, u grupama ne većim od 15 učenika, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Test se ne ocenjuje, a rešavanje zadataka traje 120 minuta. 

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je ispitna pitanja koja su dostavljena školama preko nadležnih školskih uprava.

Direktor Zavoda Branislav Ranđelović rekao je da su zadaci u testovima pripremljeni u potpunosti i u skladu sa važećim predmetnim standardima u našem obrazovnom sistemu, kao i u skladu sa programima i sadržajima predmeta koji se testiraju.

Ružić će u subotu, 10. aprila, posetiti Osnovnu školu „Josif Pančić“ na Banovom brdu i razgovarati sa učenicima koji polažu probni završni ispit.