Timočki Omladinski Centar nizom aktivnosti obeležava Međunarodni dan borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Zaječaru

155
0

Timočki Omladinski Centar i ove godine nizom aktivnosti obeležava 1. decembar – Međunarodni dan borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Zaječaru.

S ciljem edukovanja mladih kroz razne akcije na temu HIV-a, AIDS-a i polno prenosivih bolesti, volonteri TOC-a u saradnji sa parlamentom zaječarske Tehničke škole i učenicima drugih srednjih škola iz Zaječara, u dvorištu srednjoškolskog centra, razgovarali su sa svojim vršnjacima.

Takođe, zaječarski srednjoškolci rešavali su testove/ankete, a nakon toga podeljeni su im kondomi. Pre nego što su dobili kondom, učenici su morali da odgovore na tri pitanja: „Da li su HIV i sida isto?“, „Kako se prenosi HIV?“ i „Da li je kondom najefikasnija zaštita od HIV-a?“.

Nedavno, TOC je sa đacima zaječarskih srednjih škola održao radionice na temu HIV-a, AIDS-a i polno prenosivih bolesti. Aktivnosti su realizovane u okviru kampanje „Izađi iz kruga”.

Centralna aktivnost Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a biće u subotu 1. decembra 2018. godine, u periodu od 12 do 15 sati, na Trgu oslobođenja u Zaječaru.

Volonteri TOC-a razgovaraće sa sugrađanima na temu prevencije HIV-a i AIDS-a. Tom prilikom svi zainteresovani imaće priliku da se, u okviru dobrovoljnog poverljivog savetovanja, besplatno testiraju brzim testovima na HIV.

U okviru ovih aktivnosti, volonteri Timočkog omladinskog centra deliće sugrađanima informativne brošure o polno prenosivim infekcijama i besplatne prezervative.

Timočki Omladinski Centar realizovaće ove aktivnosti u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje „Timok“ Zaječar i sa učeničkim parlamentima zaječarskih srednjih škola.

U subotu, 1.decembra besplatno savetovanje i testiranje na HIV građanima će biti omogućeno i u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ Zaječar  od 9 do 14 sati.

Slogan ovogodišnje kampanje TOC-a je „Izađi iz kruga“, slogan kampanje na globalnom nivou „Rock the ribbon“.

K.M.