U 40 lokalnih samouprava kombinovana nastava u 7. i 8. razredu

1335
0
Školske klupe, učionica
Foto: www.timokpres.rs

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada (kombinovana nastava) primenjivati u 7. i 8. razredu osnovnih škola na teritoriji 40 lokalnih samouprava.

U saopštenju se navodi da je pomenutu odluku doneo Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, i dodaje da će se u istim lokalnim samoupravama u srednjim školama primenjivati treći model nastave (onlajn).

Ovi modeli organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se od 13. septembra na teritoriji sledećih opština i gradova:

 1. Kladovo,
 2. Petrovac na Mlavi,
 3. Nova Varoš,
 4. Priboj,
 5. Užice,
 6. Valjevo,
 7. Despotovac,
 8. Jagodina,
 9. Paraćin,
 10. Svilajnac,
 11. Rekovac,
 12. Ćuprija,
 13. Preševo,
 14. Novi Pazar,
 15. Bojnik,
 16. Veliko Gradište,
 17. Žabari,
 18. Boljevac,
 19. Zaječar,
 20. Knjaževac,
 21. Bajina Bašta,
 22. Prijepolje,
 23. Čajetina,
 24. Alibunar,
 25. Ljig,
 26. Bogatić,
 27. Ivanjica,
 28. Lučani,
 29. Doljevac,
 30. Niš,
 31. Bela Palanka,
 32. Vranje,
 33. Kraljevo,
 34. Raška,
 35. Tutin,
 36. Nova Crnja,
 37. Aranđelovac,
 38. Knić,
 39. Kragujevac i
 40. Topola

Treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante SARS-CoV-2, koja može uzrokovati obolevanje od COVID-19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba, Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv koronavirusa i osobe koje su preležale COVID-19.

Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske.

Tom prilikom potrebno je povećati fizičku distancu ovog učenika od drugih učenika i zaposlenih i pojačati primenu svih mera zaštite (dezinfekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora).

Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Odluka o načinu organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama doneta je u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu.