U Srbiji dve bebe zaražene koronavirusom

111
0
Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar, foto: Ministarstvo zdravlja Republike Srbije/covid19.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je večeras da su u našoj zemlji do sada potvrđena dva slučaja zaraze beba koronavirusom, pri čemu je jedna bila u kućnoj izolaciji, dok je druga od sedam meseci na lečenju u KBC “Dragiša Mišović“.

Lončar je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnio da je prva beba bila na kućnom lečenju jer nije imala nikakve tegobe, ali je bila pod stalnim nadzorom lekara sa Instituta za majku i dete.

On je naveo da se dešava da deca budu zaražena, ali se kod njih do sada nisu ispoljavali ozbiljniji simptomi, i naglasio da je zaražen i jedan broj lekara i zdravstvenih radnika, koji su se većinom inficirali kontaktom van bolnice.

Prema njegovim rečima, preduzete su sve mere i svi koji treba su u izolaciji.

Ministar je dodao da se očekuje porast broja zaraženih, jer će se testirati mnogo veći broj građana, s obzirom na to da Srbija menja strategiju borbe protiv koronavirusa i ulazi u “fazu napada“ na Covid-19.

Biće veći broj pozitivnih, ali bitan je krajnji cilj – da nađemo svakog ko je potencijalni nosilac koronavirusa, jer je to jedini način da na kraju budemo uspešni i da se izborimo sa virusom, ukazao je ministar.

On je ponovio da je zdravstveni sistem spreman za veliki skok zaraženih, podsećajući na to da će Infektivna klinika ubuduće biti samo za trijažu, dok će KBC „Dragiša Mišović“ biti u stvari infektivna bolnica.

Zemunska bolnica i Gradska bolnica takođe su, kako je naglasio, spremne za prijem pacijenata zaraženih virusom, dok će VMA i KBC Bežanijska kosa preuzeti civilne pacijente.

Slična će biti situacija i u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, a domovi zdravlja će imati novi režim rada i objekte namenjene samo za testiranje na koronavirus, naveo je Lončar.