Uskršnja čestitka Njegovog preosveštenstva episkopa timočkog gospodina Ilariona

1356
0
Njegovo preosveštenstvo episkop timočki gospodin Ilarion
Njegovo preosveštenstvo episkop timočki gospodin Ilarion, foto: eparhija-timocka.org

„Vaskrsenja je dan, prosvetlimo se slavljem, jedni druge zagrlimo. Recimo braćo i onima koji nas mrze, oprostimo sve Vaskrsenja radi i tako zavapimo: Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, i onima koji su u grobovima život darova.“

Veliki i svetli praznik Vaskrsenja Hristovog i ove godine unosi duhovni mir i neprolaznu radost u srca i duše vernih čeda Pravoslavne Crkve. Večna je istina da je čovek stvoren za besmrtnost i večni život ali je, prestupivši od Boga mu datu zapovest, izgnan iz Raja postao smrtan i truležan, izgubivši dato mu dostojanstvo usinovljenja po blagodati svojim bogoodstupništvom, gordošću, samodovoljnošću.

No, čovekoljubivi Gospod ne ostavlja tokom celokupne sveštene istorije svoje stvorenje. Naposletku, šalje svog Jedinorodnog Sina koji svojom ljubavlju spasava čoveka i čitav stvoreni svet od razornih uticaja greha, demonske sile i smrti svojim bogočovečanskim spasiteljnim delovanjem koje je svoj vrhunac i ispunjenje imalo u događaju slavnog Vaskrsenja.

Vaskrsenjem Hristovim iz mrtvih svim ljudima otvoren je put u večni život, a za nas hrišćane Vaskrsenje postaje i naša lična pobeda nad smrću i početak večne radosti. Stoga, usled ove osnovne istine naše Pravoslavne vere, naša srca podrhtavaju radošću i nadom, smislom i ljubavlju znajući da smrt nije poslednja reč nad čovekom u ovom svetu. Čovek i ceo stvoreni svet slave Pashu, koja upravo znači prelazak iz smrtnog u besmrtno, iz propadljivog u nepropadljivo, iz vremenski ograničenog u večno.

Pozdravljajući vas, draga braćo i sestre, ljubljena čeda duhovna Eparhije timočke, sa nastupajućim praznikom Vaskrsenja Gospodnjeg želimo vam izobilje blagoslova Božjeg i Njagove pomoći u svim danima života vašega, čestitajući vam Praznik nad praznicima i slavlje nad slavljima sveradosnim pozdravom

HRISTOS VASКRSE! VAISTINU VASКRSE!

Vaš molitvenik pred Vaskrslim Gospodom našim Isusom Hristom,

Episkop timočki ILARION