Zaječar: Program festivala „Art zona za sve“

140
0

Treći Međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva „Art zona za sve“ biće održan u Zaječaru od 10. do 14. septembra 2018. godine.

10. septembar 2018.

Od 15.30 do 17 sati na umetničkoj radionici izrada maskote, a od 17 do 17.30 defile učesnika na Trgu oslobođenja u Zaječaru. Svečano otvaranje zakazano je za 17.30 časova.

Nakon otvaranja sledi program na kom učestvuju: bubnjari Dečijeg centra iz Zaječara; Velislav Velčev iz Sofije; Mara Bošnjak („Dposa Autizam“ Novi Sad); Robert Gabdrakipov – saksofon (učenik Muzičke škole „Isidor Bajić“ i član „Dposa Autizam“ Novi Sad); Rade Spasić (Udruženje „Iskrica“); „Centar za dnevni boravak Mara“ Niš; Montesori mališani – Dečiji centar Zaječar; Udruženje „Živimo zajedno“ Beograd; a zatim sledi opera „Časovničar“.

11. septembar 2018.

Od 16 do 17.30 časova u zaječarskom Dečijem centru održaće se radionica – pletenje rukama, koju vodi Sonja Simeonović. Od 17.30 sati predviđen je nastup Milice Ilić u Dečijem centru; zatim nastup ŠOSO „Jelena Majstorović“ Zaječar i Udruženja „Duga“ iz Negotina. Nakon toga sledi predstava „Veverica i vetar“ i nastup OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“ i Teatra „Geto“ iz Gračanice; predstava „PMS“. Takođe, biće održana i revija šešira dizajnerke Sonje Simeonović i radionica „Osetimo se muzikom“ glumice Tanje Josić.

12. septembar 2018.

Od 12 časova „RARIS“ će održati prezentaciju AsTeks-a (asistivne tehnologije), a od 16 do 17.30 sati biće održana radionica o kreativnom izrazu u restriktivnom okruženju koju vodi Zoran Ristić.

U 17.30 počinje program, a učestvuju: Miloš Mitrović „Želeo sam savršen život“; Centar „Mara Mandić“ Pančevo; predstava „Ružno pače“; Udruženje „L-Down“ Zaječar; OŠ „Đura Jakšić“ i OŠ „Hajduk Veljko“ iz Zaječara; Dečiji centar Zaječar i biće održana predstava „Zvezdani dečak“.

13. septembar 2018.

Od 16 do 17.30 sati predviđena je muzička radionica, a od 17.30 nastupa MC Džoni. Zatim sledi odlomak iz mjuzikla „Eni“ i nastup Dečijeg centra iz Zaječara; potom Centar „Banja Banjsko“ iz Strumice i predstava „Da ja pronađem čovečnost“. Učestvuju još i „Ustanova „Oblutak“ iz Zaječara; OŠ „Desanka Maksimović“ Zaječar; OŠ „Ljuba Nešić“ Zaječar; Udruženje „Koraci nade“ iz Tuzle i predstava „Tuzlanska so“.

14. septembar 2018.

Od 16 do 17.30 časova biće održana radionica znakovnog jezika, koju vodi Kamelia Zaharieva. Program će upotpuniti i Velislav Velčev i Marija Marković i baletski preformans „No limit“; SUUUS „Profesor Dr Dečo Denev“ Sofija i muzičko-pantomimska predstava „Čujemo se osmehom“; Studio „Eureka“ Skoplje i baletska predstava „Pepeljuga“; Dečiji centar Zaječar i predstava „Priča iz Kockograda“; VIS „Nebograd“ Beograd i koncert „Svako ima svoje parče neba“.

Dečiji centar Zaječar organizuje Međunarodni inkluzivni festival dečjeg i omladinskog stvaralaštva – „ART ZONA ZA SVE” u želji da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u stvaranju inkluzivne kulturne polititike naše zajednice.

Dugoročni cilj je stvaranje klime otvorenosti i saradnje, sa naglaskom na različitost i individualne potencijale dece i mladih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.