Zaječar: U okviru Dečije nedelje održano predavanje o značaju zdrave školske užine i pravilnoj ishrani đaka

Osnovna škola „Ljubica Radosavljević Nada“ organizovala je u četvrtak, 4.oktobra predavanje za roditelje o značaju zdrave školske užine i pravilne ishrane. O ovoj temi govorili su stručnjaci Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara.

319
0
Foto: www.timokpress.rs

Da li je užina bitna za pravilnu ishranu đaka? Naravno da jeste! Bitno je i to da imate pravu hranu u pravo vreme i u pravoj količini. A da li je zaista tako i gde najviše roditelji greše pokušao je da objasni Nenad Đorđević iz Odseka za promociju zdravlja zaječarskog Zavoda za javno zdravlje Timok.

Nenad Đorđević, sanitarno – ekološki inženjer specijalista, Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Timok Zaječar ; Foto: wwwtimokpress.rs

„Osnova pravilne ishrane su 5 oboka u toku dana, tri glavna obroka i dve užine. Ishrana deteta treba da sadrži žitarice, voće, povrće i proteine. Ukoliko je dete za doručak pojelo žitarice i neki mlečni proizvod, za užinu voće, a za ručak i večeru povrće i proteine, to znači da je u toku 24 sata unelo bar po jednu namirnicu iz svake grupe i da se pravilno hrani“ – rekao je Đorđević.

Foto: www.timokpress.rs

Pored pravilnog odabira namirnica za zdravu školsku užinu vodi se računa i o uzrastu deteta, vremenu provedenom u školi a bitan je i doručak. Deca često ne doručkuju kod kuće, pa im užina služi i kao doručak odnosno spajaju obroke što nije dobro, ističe Đorđević i dodaje da roditelji i vaspitači moraju raditi na sticanju zdravih navika dece kada je ishrana u pitanju.

Nenad Đorđević, sanitarno – ekološki inženjer specijalista, Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Timok Zaječar ; Foto: wwwtimokpress.rs

„Od nedavno novim pravilnikom škole su u obavezi da ponude zdravu užinu. To je i bio razlog što je naša škola organizovala ovakav skup gde smo od stručnjaka čuli šta sve može da sadrži zdrava užina a roditeljima je razbijena zabluda o tome da je užina isto što i doručak“ – kaže Marica Dimitrijević, master vaspitač škole.

Marica Dimitrijević, master vaspitač O.Š. Ljubica Radosavljević Nada, Zaječar ; Foto: www.timokpress.rs

Nakon predavanja roditelji i predstavnici škole nastavili su razgovor sa Đorđevićem, što pokazuje da je interesovanje za ovu oblast veliko i da mu se treba posvetiti i raditi na edukaciji i promociji pravilne ishrane. Predavanje za roditelje organizovano je u okviru Dečije nedelje pod sloganom „Moje je pravo da živim srećnio i zdravo – za odrastanje bez nasilja“.

www.timokpress.rs