ZANIMLJIVE BROJKE NA SVETSKI DAN KNJIGE: Srbi na internetu više troše na literaturu nego na hranu

1262
0
Devojka sa mobilnim telefonom
Foto ilustracija: Pixabay

Kupovina knjiga u samom je vrhu liste omiljenih proizvoda koje Srbi poručuju pametnim telefonima putem interneta. Najčešće se nabavljaju preko pametnih telefona (61 odsto), četvrtina to čini putem laptop računara, dok svega 14 odsto korisnika kartica praktikuje kupovinu sa desktop računara.

Knjige se nabavljaju u sličnoj meri kao i elektronski uređaji, odnosno igračke, nakit i proizvodi za kuću, dok su po količini porudžbina na listi ispred hrane sa aplikacija za dostavu, iz restorana i prehrambenih proizvoda iz supermarketa.

To je pokazalo regionalno istraživanje pod nazivom „Biram digitalno“ kompanije Visa, čiji su rezultati objavljeni na Svetski dan knjige i autorskih prava.

Popularna i stručna literatura je, poređenja radi, treći najpopularniji proizvod kod građana Severne Makedonije i Albanije. Knjige se online kupuju u Bosni i Hercegovini u istom rangu kao i sa većinom drugih kategorija, daleko iza odeće i obuće, a slično je i u Crnoj Gori.

Na mesečnom nivou, pametne telefone za internet kupovinu u Srbiji koristi 35 odsto ispitanika ankete. Za većinu ključne prednosti takvog plaćanja su praktičnost (65 odsto), jednostavnost u odnosu na druge opcije (40 odsto) i brzina (35 odsto). Pritom, polovina ispitanika smatra da je plaćanje pametnim telefonima zabavnije od plaćanja putem računara.

Drago mi je što u Srbiji i celom regionu postoji izražena svest o kupovini knjiga putem interneta, i što literatura i umetnost drže korak sa sve bržim razvojem tehnologije. Upravo je e-trgovina širom sveta doživela procvat i uticala na digitalnu transformaciju brojnih preduzeća i kategorija u maloprodaji, što utiče i na naše svakodnevne navike u kupovini. To vidimo i po rezultatima istraživanja koje smo sproveli, a koje je pokazalo da građani prihvataju inovacije i da sve više koriste pametne telefone prilikom plaćanja preko interneta, jer im donosi brojne prednosti, pre svega brzinu, efikasnost, ali i sigurnost„, rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Onlajn kupovina preko mobilnog
Foto ilustracija: Pixabay

Kada je reč o učestalosti kupovine preko interneta, četvrtina ispitanika u Srbiji nabavlja proizvode i usluge nekoliko puta mesečno, a među onima koji još nisu isprobali kupovinu na internetu putem pametnih telefona, čak 61 odsto njih planira da to učini u budućnosti.

Na sve brže i lakše prihvatanje inovativnih metoda plaćanja najčešće je uticalo pozitivno lično iskustvo (69 odsto), kao i preporuke prijatelja (35 odsto), odnosno članova porodice (25 odsto) i matične banke (16 odsto).

Uprkos različitim navikama, istraživanje pokazuje da kupci iz regiona pokazuju sličnu spremnost za usvajanje savremenih tehnologija.

„Biram digitalno“ je regionalno istraživanje kompanije Visa o percepciji mobilnih plaćanja. Realizovano je na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije tokom februara i marta 2021. godine na uzorku od 2.750 korisnika kartica.