Naslovna Ekonomija Amerikanci žele da grade solarne panele u Srbiji – Kreće priprema za...

Amerikanci žele da grade solarne panele u Srbiji – Kreće priprema za prvu elektranu između Zaječara i Negotina

208
Solarni paneli
Foto ilustrcija: Pixabay

Sa američkom kompanijom UGT Renewables LLC, koja se bavi obnovljivim izvorima energije, Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo je u avgustu ove godine sporazum o saradnji. Namera kompanije sa Floride je da izgradi solarne panele ukupne snage oko 1.000 MW, na površini od oko 2.000 hektara na desetak lokacija širom Srbije, a prvi koraci već su napravljeni, piše portal e Kapija.

Naime, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, donelo je odluku o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene solarnih fotonaponskih elektrana na teritoriji grada Zaječara i opštine Negotin na životnu sredinu.

Okvirna granica plana obuhvata na teritoriji grada Zaječara katastarske opštine: Brusnik, Velika Jasikova, Metriš, Salaš-varoš i Salaš-selo, dok na teritoriji opštine Negotin obuhvata katastarske opštine: Brestovac, Jasenica, Кarbulovo, Sikole I i Sikole II.

Кonačna granica prostornog plana biće utvrđena nacrtom prostornog plana.

Rok za izradu strateške procene je 12 meseci, a kako se navodi u odluci, sredstva za izradu obezbeđuje kompanija UGT Renewables LLC iz Majamija.

Inače, kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, izgradnjom solarnih elekrana Srbija bi dobila dodatni gigavat struje, a emisija ugljen-dioksida bila bi smanjena za 1,9 miliona tona godišnje.

Finansijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC Piter Gudal istakao je tada, da će na realizaciji njihovog projekta u Srbiji raditi lokalne firme.

„Jedan od naših prioriteta je da se fokusiramo na braunfild zemlju, to jest zemlju koja nema trenutnu veliku ekonomsku vrendost, a može se koristiti za nove projekte“ – rekao je Gudal.

Кako je eКapija nedavno pisala, Srbija prema Nacrtu programa ekonomskih reformi za naredne dve godine u planu ima i velike investicije u solarnu energiju.

Prema tom programu, državni projekti solarnih elektrana realizovali bi se na državnom zemljištu gde dominira više od 200.000 hektara uparloženog poljoprivrednog zemljišta, na kojem je moguća gradnja oko 2.000 MW solarnih elektrana, a kako se ističe, u okviru ovog plana potpisan je i sporazum o saradnji sa UGT Renewables LLC.

Tekst preuzet sa portala e Kapija.

- mesto za reklamu -
IZVORe Kapija