Dve milijarde evra od 21. aprila dostupno privrednicima

1
Siniša Mali
Siniša Mali, foto: Ministarstvo finasija RS

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je Vlada Srbije danas donela uredbu o garantnoj šemi koja će obezbediti dve milijarde evra kredita privrednicima, koji će biti dostupni od utorka, 21. aprila.

Mali je na konferenciji za novinare u Palati Srbija, povodom novih ekonomskih mera u borbi protiv SOVIDA-19, rekao da je Vlada donela tri uredbe i da jedna od njih obezbeđuje dve milijarde evra koji će biti dostupni privredi, kao i da najveći deo garantuje država.

Već od naredne nedelje ta sredstva biće na raspolaganju svim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima. Obećanje koje smo dali prošle nedelje da ćemo doneti tu uredbu, sada smo ispunili, istakao je Mali.

On je izrazio zahvalnost Narodnoj banci Srbije i Udruženju banaka koji su proteklih dana naporno radili na ovoj uredbi.

Na raspolaganju vam je dve milijarde evra garantovanih kredita od države do kojih možete da dođete preko banaka, naveo je on, i objasnio da su krediti na period do 36 meseci, sa grejs periodom od 9 i 12 meseci.

Ministar finansija je saopštio da je u državnu kasu od uvođenja vanrednog stanja, zaključno sa jučerašnjim danom, uplaćeno 34,5 milijardi dinara, od prethodno planiranih 33,8 milijardi od naplate PDV-a, akciza i drugih poreza.

On je objasnio da je 15. april dan kada se pravi presek stanja i kada stiže novac u budžet od naplate akciza i PDV-a, a na osnovu čega se pravi redovna slika o tome na koji način se naplaćuju poreski prihodi.

Za sada, u ovom trenutku po pitanju punjenja budžeta odnosno naplate poreza sve ide po planu, odnosno malo iznad planiranog, rekao je on, dodavši da će se pun efekat implementacije ovih mera videti krajem aprila i početkom maja.

Mali je naveo da isplata po 100 evra svim punoletnim građanima Srbije apsolutno ima ekonomsko opravdanje, uprkos stavovima Fiskalnog saveta, dodavši da će taj novac biti utrošen za nabavku robe i usluga, kao i da će dovesti do veće proizvodnje i pokretanja naše ekonomije.

Prema njegovim rečima, Poreska uprava je tokom protekla tri dana, od početka prijave za korišćenje mera, imala 113.000 preduzetnika koji su se prijavili.

Danas sam imao sastanak sa predstavnicima Fonda za razvoj, već 300 zahteva ili pitanja i upita za ove kredite je došlo preko tog fonda, rekao je on.

Takođe, Mali je istakao da je preko Uprave za agrarna plaćanja našim poljoprivrednicima od utorka naredne nedelje na raspolaganju 2,6 milijardi dinara za ublažavanje posledica krize.

On je pozvao sva poljoprivredna gazdinstva i poljoprivrednike koji imaju probleme i osećaju posledice krize da se prijave i iskoriste novac države.

Ministar je rekao da država ima potpunu kontrolu nad javnim dugom koji je ispod 50 odsto BDP-a, da ima 3,8 milijardi evra priliva i da ove godine očekuje i više, ali da to zavisi od trajanja krize.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije Predrag Mihajlović ocenio je da je ovo jedan od najboljih programa za podršku sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća.

Iznos koji smo mi kao banke obezbedili, a to je dve milijarde evra naših sredstava, uz garanciju države, smatramo da će biti adekvatna pomoć da se kreditna aktivnost ka sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća nastavi, objasnio je on i naveo da je to s pravom odabran sektor jer je on bio i najranjiviji u prethodnim krizama.

Viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović poručio je da su dve milijarde evra pravi iznos koji odgovara potrebama privrede, te da je milijarda evra planirana za zanavljanje opreme, a milijarda za nove kredite koji će biti plasirani.

On je naveo da je 80 odsto planiranog iznosa kredita pokriveno garancijama države.