Gorenje zbog gubika obustavlja proizvodnju u zaječarskoj fabrici

162
0
Gorenje Zaječar
Foto: Printskrin/gorenjehome.rs

Menadžment Gorenja doneo je odluku o okončanju proizvodnih operacija u zaječarskoj fabrici za proizvodnju sanitarne opreme Gorenje Home, koja duže vreme posluje sa značajnim gubicima.

U saopštenju kompanije objašnjava se da je to urađeno dve godine posle donošenja strateške odluke da se poslovanje fokusira na snažno razvijanje osnovne delatnosti – proizvodnju kućnih aparata i postepeni izlazak iz ostalih proizvodnih delatnosti.

Menadžment Gorenja vodi intenzivne pregovore sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju i omogućili ponovno zapošljavanje radnika u zaječarskoj fabrici u što kraćem roku, ističe se u saopštenju.

Direktor Gorenja Home Zaječar Vlado Krebs očekuje da bi ti pregovori mogli da budu okončani veoma brzo. Prema njegovim rečima, oba zainteresovana partnera imaju nameru da šire delatnost, „pa bi u ovoj fabrici posao moglo da nađe i više radnika nego što ih u ovom trenutku imamo“.

Kako je naglasio, „reč je inače o možda i najboljem timu zaposlenih koji Gorenje Grupa ima, i zato je odluka o povlačenju iz proizvodnje bila veoma teška“.

Krebs je napomenuo da „odluka o obustavljanju proizvodnje nema veze sa aktuelnom pandemijom“, već je rezultat „značajnih gubitaka koje ova fabrika ima“.

Rezultat je, kako je dodao, i „strateške odluke Gorenja da se fokusira na osnovnu delatnost proizvodnje kućnih aparata, i da se povuče iz svih ostalih, poput proizvodnje sanitarnih uređaja“.

U saopštenju se navodi i da je, „u razgovoru sa predstavnicima reprezentativnog sindikata, postignut dogovor o svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena u zaječarskoj fabrici“.

Gorenje Home u Zaječaru počelo je da radi 2011. godine, kupovinom likvidirane kompanije Porcelan. Glavni portfolio u protekle dve godine činili su proizvodnja sudopera, umivaonika i sanitarne opreme.

„I pored investicija od preko 10 miliona evra uloženih u opremu i infrastrukturu u prethodnih devet godina, ova fabrika nije uspela da obezbedi održivost poslovanja“, ukazuje se u saopštenju.

U protekle dve godine, tokom sprovođenja strateškog plana o postepenom izlasku iz sporednih delatnosti, matična kompanija u Sloveniji prodala je mariborsko preduzeće za preradu otpada „Gorenje Surovina“ i njegove ogranke firmi „Eko Surovina“, kao i fabriku bojlera „Gorenje Tiki“ iz Stare Pazove.

Hisense Gorenje „ostaje snažno posvećeno planovima o jačanju tržišnih pozicija u oblasti osnovne delatnosti – proizvodnje kućnih aparata“.

„Fabrika u Valjevu ostaje centar proizvodnje rashladnih uređaja Hisense Gorenje za Evropu, i u njoj je u narednom periodu planirano povećanje obima proizvodnje i proširivanje kapaciteta“, ističe se na kraju saopštenja.