Mali: Završava se isplata 100 evra, ispunili smo dato obećanje

Siniša Mali
Siniša Mali, foto: Ministarstvo finasija RS

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je da se danas završava isplata pomoći svim punoletnim državljanima naše zemlje u iznosu od 100 evra, te da je time ispunjeno dato obećanje.

Mali je rekao da se od 15. maja do 5. juna za pomoć prijavilo ukupno 4.325.500 građana i ocenio da je Vlada Republike Srbije tom ekonomskom merom „pogodila tačno u centar“.

„Ukupno sa penzionerima i sa onima koji su primali novčanu socijalnu pomoć, onima koji su automatski dobili 100 evra, to je 6.145.529 građana Srbije“, rekao je ministar finansija.

Ministar je naveo da je taj novac već u ekonomskim tokovima naše zemlje.

„Već se i kupuje roba, kupuju se proizvodi i na takav način smo pokrenuli ili doprineli pokretanju naše ekonomije nakon krize sa korona virusom“, rekao je Mali.

Posebno mu je, kaže, drago što je Vlada Srbije obećanje koje je dala i ispunila.

„U nekom prethodnom periodu, sa nekim prethodnim vladama, bila su razna obećanja, 1.000 evra, pa biće, neće biti. Mi smo bili skromniji, rekli smo imamo 100 evra mogućnost da podržimo i pomognemo svakog punoletnog građanina Srbije. Mi smo taj novac isplatili, odnosno to obećanje smo ispunili“, poručio je ministar finansija.

Precizirao je da je ostalo samo da se isplate oni građani koji su se prijavljivali za pomoć od 100 evra u četvrtak ili u petak, što je oko 74.000 ljudi.

Program ekonomskih mera koji je usmeren ka privredi, a koji je vredan 5,1 milijardu evra, i dalje traje.

„Mi smo prošle nedelje isplatitili drugi minimalac za 235.000 preduzeća, ukupno je 1.050.000 radnika dobilo minimalnu zaradu od Vlade Srbije. Još jednu minimalnu zaradu isplatićemo početkom jula. Time ćemo zaokružiti ceo program ekonomskih mera“, kaže Mali.

On je podsetio da je Srbija apsolutni rekorder u Evropi po pitanju stope rasta ekonomije u prvom kvartalu, ali i da nemamo masovna otpuštanja i da smo izbegli najcrnje scenarije koji su se dogodili u SAD i nekim drugim zemljama Evrope.

„Sačuvali smo zaposlenost, sačuvali smo naše fabrike, naše proizvodne pogone, sa punim pravom očekujemo da, ukoliko budemo marljivi, vredni, radni, do kraja godine imamo najvišu stopu rasta našeg BDP-a u Evropi“, zaključio je ministar finansija.