Negotin: Podrška unapređenju poslovne infrastrukture i razvoju preduzetništva

890
0
Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković obišla je juče u opštini Negotin kompaniju „Eliksir Prahovo“
Foto: Vlada RS

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković obišla je juče u opštini Negotin kompaniju „Eliksir Prahovo“, koja u narednom periodu planira da investira 150 miliona evra u svoje proizvodne kapacitete, a u planu je i izgradnja hemijsko-industrijskog parka.

Atanasković je rekla da predstavnici tog ministarstva obilaze lokalne samouprave i privrednike kako bi ih upoznali sa programima podrške i informisali se o eventualnim izazovima i načinima za unapređenje poslovnog okruženja.

Ona je podsetila na to da je podrška resornog ministarstva usmerena ka unapređenju poslovne infrastrukture, razvoju preduzetništva i prema velikim investicijama.

Prema njenim rečima, Ministarstvo privrede intenzivno radi na dovođenju novih investitora i podršci domaćim privrednicima u cilju podizanja kvaliteta života građana i podsticanja ostanka mladih u zemlji.

Srbija je danas politički i ekonomski stabilna zemlja, koja nudi puno mogućnosti i koja je, uz zalaganje predsednika Aleksandra Vučića, uspela da privuče veliki broj investitora, otvori fabrike i obezbedi radna mesta, naglasila je ona.

Ministarka je navela podatak da je od stupanja na snagu Zakona o ulaganjima početkom 2016. godine do danas, zaključeno 149 ugovora o dodeli sredstava podsticaja.

Analiza dodeljenih podsticaja, kako je istakla, pokazuje da se oni vrate za 15 meseci, a da prosečno za period od samo pet godina projekti akumuliraju, odnosno vrate za četiri puta više sredstava od iznosa podsticaja koji su im dati.

Sve ostalo, dakle sav ostali period, jeste dodatno čista dobit za sve nas – i zaposlene i budžet i društvo u celini, objasnila je Atanasković.

Ministarka je ponovila i da ne postoje razlike u tretmanu domaćih i stranih investitora jer su za sve projekte ista pravila, koja su uređena postojećim uredbama Vlade Srbije.

Atanasković je tokom posete Negotinu obišla i preduzeće za proizvodnju metalnih proizvoda i trgovinu na veliko i malo „Spajić“, koje izvozi više od 90 odsto svojih proizvoda.