Naslovna Ekonomija Nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima

Nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima

13
Siniša Mali
Siniša Mali, foto: Ministarstvo finasija RS

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je država, kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, odlučila da produži postojeću garantnu šemu, a uspostavljena je i nova za podršku najugroženijim preduzećima.

Mali je u intervjuu za portal Biznis.rs objasnio da proširenje garantne šeme donosi dve bitne izmene, od kojih je prva u vezi sa maksimalnim vrednostima kredita koje banke mogu da plasiraju sa garancijom države, a koje se uvećavaju za 500 miliona evra, tako da će iznositi ukupno 2,5 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, druga izmena se tiče perioda raspoloživosti ovakvih kredita, a to je do 30. juna 2022. godine.

Ministar je napomenuo da su, prema poslednjoj evidenciji, banke do sada u sklopu postojeće garantne šeme odobrile približno 1,7 milijardi evra kredita.

To je umnogome pomoglo našim privrednim subjektima da obezbede likvidnost u vreme neizvesnosti zbog pandemije koronavirusa, a nekima od njih je bilo bitno i za dalje investicije kako bi unapredili svoje poslovanje, ukazao je on.

Proširenjem postojeće garantne šeme, kako je podvukao, ne menjaju se uslovi podobnosti, tako da svi preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove propisane Zakonom o utvrđivanju garantne šeme mogu da apliciraju za kredite koji imaju garanciju države u skladu sa predmetnim zakonom.

Prema njegovim rečima, uspostavlja se i druga garantna šema koja je namenjena svim firmama iz ugroženih sektora, kao i firmama u drugim sektorima sa padom poslovnih prihoda većim od 20 odsto u 2020. godini, ponovio je on.

Ministar je objasnio da će maksimalna vrednost kredita pokrivenih drugom garantnom šemom iznositi 500 miliona evra, uz napomenu da se ovi krediti daju sa periodom otplate do 60 meseci, sa uključenim obaveznim grejs-periodom od 18 do 25 meseci.

Želeli smo da na ovaj način pružimo dodatnu podršku posebno ugroženim sektorima, na koje je ova kriza najviše uticala, i da im pomognemo da obezbede neophodnu likvidnost, zaključio je Mali.

- mesto za reklamu -
IZVORVlada RS