Održan trening o razvoju planinskog turizma u Brestovačkoj banji

204
0

“Razvoj održivog planinskog turizma u prekograničnoj oblasti Rumunija – Srbija“ naziv je treninga koji je održala Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije – RARIS.

Trening je deo implementacije projekta “Karpati povezuju”, sufinansiranog kroz Interreg – IPA Program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija 2014 – 2020, a održan je u Brestovačkoj banji, kod Bora.

Trening je imao cilj da podrži razmenu znanja o održivom planinskom turizmu kao novom turističkom proizvodu u Karpatskom prekograničnom području Rumunija – Srbija i da predstavi primere dobre prakse i mogućnost njihove primene u ovoj planinskoj oblasti. Predavači su bili prof.dr Branko Krasojević i prof. dr Radomir Stojanović.

Kroz interaktivni rad i praktične vežbe učesnici su identifikovali postojeće resurse (prirodne i antropogene) od značaja za razvoj planinskog turizma u prekograničnom regionu Srbija-Rumunija, proces njihove transformacije u održivu turističku ponudu, način umrežavanja nosilaca turističke ponude u funkciji formiranja i razvoja održivog planinskog turizma i kreiranje novih turističkih proizvoda u planinskom području  posmatranog preko-graničnog regiona.

Učesnici su posebno interesovanje pokazali za  savremenim tehnikama promocije i prodaje u planinskom turizmu, specijalizovanim sajtovima i portalima, društvenim mrežama, sajamskim nastupima.

Na treningu je bilo 37 učesnika poslovnog sektora iz oblasti turizma Borskog okruga, institucija i organizacija koje posluju u oblasti životne sredine i turizma, profesionalaca koji se bave održivim turizmom i predstavnici javnog sektora iz Borskog okruga.