Počela isplata 20 evra novčane pomoći države

1450
0
Siniša Mali
Siniša Mali, foto: Ministarstvo finasija RS

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je jutros počela isplata 20 evra u okviru trećeg paketa pomoći privredi i građanima, kako bi se umanjile negativne posledice epidemije koronavirusa.

Mali je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, precizirao da će danas, sutra i prekosutra biti isplaćeno po 20 evra na račune 5.801.759 građana, uz napomenu da će novac dobiti svi koji su se prijavili za 30+30 evra, a među njima je i 99.157 građana koji su to naknadno učinili za 20 evra.

On je ukazao na to da novac danas leže na račune svih penzionera, onih koji primaju socijalnu pomoć i licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Prema njegovim rečima, sredstva će sutra biti uplaćena na račune 2,3 miliona građana, a prekosutra na račune preostalih 1,75 miliona prijavljenih.

Ove godine smo građanima pomogli sa 30+30 evra, a u septembru smo isplatili i 50 evra na račune penzionera, kao i 60 evra za nezaposlene, istakao je Mali i dodao da je država naše sugrađane sa Kosova i Metohije pomogla sa 100 evra, plus 100 evra ako su nezaposleni, kao i da je ispunila i sve obaveze prema privredi.

Ministar je naveo da je najvažniji makroekonomski pokazatelj stopa rasta naše ekonomije, dodavši da će, uz prošlogodišnji mali pad od 0,9 odsto, i ovogodišnju stopu rasta od više od sedam procenata, Srbija kumulativno ostvariti jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Postižemo najbolje rezultate u vreme najveće ekonomske krize ikada i to je veliki uspeh naših građana. Približavamo se standardu razvijenih zemalja, i to mnogo brže nego što je bilo ko očekivao, napomenuo je Mali i dodao da je naša politika, uprkos pandemiji, usmerena na podizanje životnog standarda građana.

On je podsetio na to da je 2012. godine prosečna plata bila 329 evra, dodavši da se očekuje da će na kraju decembra ona iznositi 610-615 evra.

Mali je rekao da je u budžetu za narednu godinu planirano povećanje penzija za 5,5 odsto po švajcarskoj formuli, i najavio da će u februaru biti isplaćeno dodatnih 20.000 dinara za penzionere.

Prema njegovim rečima, od 1. januara biće povećane plate u javnom sektoru u proseku za 7,3 procenata, odnosno osam odsto za pripadnike vojske, za zdravstvene radnike i zaposlene u socijalnim ustanovama, a sedam odsto za ostale zaposlene u javnom sektoru.

Takođe, kako je istakao, minimalna zarada će biti 300 evra, pošto je predviđeno povećanje od 9,4 odsto, a pre samo desetak godina ona je iznosila 15.700 dinara.

Ministar je predočio da će ove godine udeo javnog duga u BDP-u biti 58,2 odsto, a da će sledeće godine biti 55,5 procenata, naglasivši da je juče na kraju dana, pre isplate 20 evra, država imala na računu 298 milijardi dinara, što je više od 2,5 milijarde evra.

To znači da smo u potpunosti likvidni i stabilni, naveo je Mali i istakao da stopa nezaposlenosti od 10,5 odsto govori o tome da su preduzete dobre mere.

On je naglasio da je demografija tema broj jedan u Srbiji, najavivši da će od 1. januara 2022. godine za svako prvorođeno dete država isplatiti po 300.000 dinara.

Mali je rekao da će narednih dana biti predstavljen kompletan paket mera za drugo i treće dete, kao i model pomoći kredita za stan, poručivši da je najvažniji cilj da u našoj zemlji bude što više dece.