Prijavljivanje za 100 evra danas do ponoći

3
Siniša Mali
Siniša Mali, foto: Vlada RS

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je rok za prijavljivanje za pomoć države u iznosu od 100 evra danas, 5. juna, do ponoći, a da se isplata završava u ponedeljak, 8. juna.

Mali je, gostujući na TV Prva, izrazio zadovoljstvo time što se za ovu pomoć do sada prijavilo 6,2 miliona ljudi – 4,3 miliona građana putem portala Uprave za trezor ili kol-centra, kao i 1,9 miliona penzionera i onih koji primaju novčanu socijalnu pomoć.

Pokazali smo da je država jaka i da ima novac, pri čemu smo pomogli ljudima da se smanje negativne posledice epidemije koronavirusa, istakao je ministar, dodavši da je ukupno sa današnjim danom isplaćen 6.013.861 građanin, a preostalo je za isplatu njih 75.486.

On je, u slučaju eventualnih problema sa prijavom za pomoć države, naveo da je omogućena prijava reklamacija pozivom kol-centra 0800 101 100 ili putem portala Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs, i naglasio da na reklamacijama radi 30 ljudi.

Prema njegovim rečima, juče je isplaćena i druga minimalna zarada na račune 235.000 preduzeća, za milion i 50 hiljada radnika, u okviru paketa ekonomskih mera u cilju smanjenja posledica COVID-19.

U julu ćemo imati još jednu isplatu minimalne zarade. Naše mere traju tri meseca iako je koronavirus trajao mesec i po dana i smatram da je to pravi način za podršku našoj privredi, rekao je Mali.

On je podvukao da je Srbija pravovremenim merama uspela da izbegne najcrnji scenario, dodajući da je u našoj zemlji, što je retkost u svetu, zabeleženo povećanje broja zaposlenih.

U Srbiji je sedam hiljada zaposlenih više u odnosu na februar 2020. godine, uz napomenu da za to postoje dva razloga.

To su pre svega, kako je objasnio, mere koje su omogućile da ne bude otpuštanja, jer u tom slučaju privatnici ne bi ni mogli da se prijave za pomoć države, pri čemu su se u krizi pojavila nova zanimanja, te se određeni broj građana zaposlio.

Prema njegovim rečima, sada se radi na dodatnim merama kako bi se obezbedilo novo zapošljavanje jer gledamo dva-tri koraka unapred.

Uvodimo nove mere, podsticaje za dodatno zapošljavanje, kako bi oni koji su trenutno bez posla ili povratnici iz inostranstva u ovoj zemlji videli budućnost i došli do posla ili kroz smanjenje poreza i doprinosa ili kroz subvencije, rekao je on.

Mali je najavio da će narednih dana biti predstavljeni podsticaji za novo zapošljavanje, čime će biti zaokružen paket ekonomskih mera koje je država sprovela.