Naslovna Ekonomija Siniša Mali: U trećem paketu pomoć i za nezaposlene

Siniša Mali: U trećem paketu pomoć i za nezaposlene

25
Siniša Mali
Siniša Mali, foto: Vlada RS

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će, u okviru trećeg paketa pomoći države, za šta je izdvojeno približno 250 milijardi dinara, pomoć dobiti i nezaposlena lica, istakavši da država želi da pomogne i onima koji su, nažalost, izgubili posao tokom pandemije.

Mali je naglasio da država pomaže svim građanima, i nezaposlenima na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji, kao i privredi i svima koji su osetili negativne posledice pandemije.

Što se tiče modaliteta pomoći za nezaposlene, brzo ćemo izaći sa predlogom jer uveliko radimo na tome sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, naveo je on, podsetivši na to da će prijava za pomoć svim punoletnim građanima početi 28. aprila, i to, kao i prošle godine, preko kol-centra i portala Uprave za trezor.

Isplatićemo dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima koji se prijave za ovu vrstu pomoći. Dovoljno je da se jednom prijave, a druga isplata od 30 evra će im stići automatski. Isplata će biti organizovana u maju i novembru ove godine, objasnio je ministar.

To važi za sve državljane Republike Srbije, a predviđeno je i dodatnih 50 evra za penzionere, koji ne moraju da se prijavljuju jer će automatski dobiti uplate. Prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedelje maja, potvrdio je Mali.

On je napomenuo da će pomoć od 100 evra dobiti svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok nezaposleni u južnoj pokrajini mogu očekivati dodatnih 100 evra.

Paketima pomoći privredi, kako je podvukao, izbegnuta su masovna otpuštanja i zatvaranje fabrika jer je država reagovala pravovremeno.

Ministar je podsetio na to da stopa nezaposlenosti, prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosi devet odsto i niža je nego 2019. godine, pre pandemije, uz napomenu da je udeo javnog duga u BDP-u i dalje ispod 60 odsto i da je potpuno pod kontrolom, za razliku od mnogih zemalja.

- mesto za reklamu -
IZVORVlada RS