Sutra isplata prvog minimalca za više od milion radnika

3
Siniša Mali
Siniša Mali, foto: Vlada RS

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će sutra biti uplaćeno približno 32 milijarde dinara za prvi minimalac za 1,055 miliona zaposlenih.

Mali je na konferenciji za novinare rekao da će Vlada sutra uplatiti na račun svih preduzeća, koja su izrazila želju da im država pomogne, prvu minimalnu zaradu za sve zaposlene u tim preduzećima, odnosno za 232.000 privrednih subjekata.

On je objasnio da pravo na pomoć države imaju preduzetnici, paušalci, poljoprivrednici, mikro, mala i srednja preduzeća, a uslov je da nisu smanjili broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Ministar je naveo da su te firme tražile i da se odloži plaćenje poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 29,5 milijardi dinara, kao i plaćanje poreza na dobit u iznosu od 3,3 milijarde dinara.

Ovo je važan dan jer je Srbija zbog toga što ima dobre finansije u stanju da ispuni dato obećanje i uplati pomoć firmama, istakao je Mali i najavio da će u naredna dva meseca uslediti isplata još dve minimalne zarade.

Ministar je poručio da Srbija ima dovoljno novca i stabilne finansije i da je spremna i za mnogo gori scenario krize u svetu, uz napomenu da je kroz rebalans budžeta obezbeđeno da se Program ekonomskih mera u potpunosti sprovede.