U četvrtak isplata polovine minimalca za mart

1344
0
Novac, dinari
Foto: www.timokpress.rs

Pola minimalne zarade za mart biće isplaćeno u četvrtak, 8. aprila, u okviru trećeg paketa državne pomoći privredi i građanima.

Prijava za dobijanje polovine minimalca za april počela je 1. aprila na portalu Poreske uprave i trajaće do kraja meseca.

Treći paket predviđa isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca, od marta i to za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća. Taj deo privrede zapošljava oko 1,5 miliona ljudi, a za tu meru je iz budžeta Srbije izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog.

Poslodavci koji uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10% radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.

Zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, turistički vodiči i rent-a-kar agencije, pored isplate tri polovine minimalca dobiće još jednu celu minimalnu zaradu.
Takođe, svim gradskim hotelima biće isplaćena novčana pomoć od 350 EUR po ležaju i 150 EUR po sobi, a autoprevoznici će dobiti 600 EUR mesečno za svaki autobus.

Od 28. aprila do 15. maja, elektronskim ili telefonskim putem, počinje prijavljivanje građana za pomoć od 60 EUR, dok će se korisnicima penzija, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pomoć biti uplaćena bez podnošenja prijave.

Prva isplata od 30 EUR te pomoći počeće u maju, a penzioneri će dobiti dodatnih 50 EUR. Penzionerima će u maju i novembru biti isplaćeno po 30 EUR pomoći, kao i ostalim građanima, ali će u septembru dobiti i dodatnih 50 EUR.

Dodatna pomoć sleduje i nezaposlenima koji će, pored 60 EUR za sve građane, dobiti i dodatnih 60 EUR u junu. Takođe, dodatnu pomoć u iznosu od 100 EUR dobiće i građani na Кosovu i Metohiji, uključujući i decu.

Ukoliko su građani na КiM nezaposleni dobiće 200 EUR.