Naslovna Ekonomija Usvojena uredba o programu „Moja prva plata“

Usvojena uredba o programu „Moja prva plata“

Sasatanak Vlade Republike Srbije
Foto: Vlada RS (Arhiva)

Vlada Repubike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, za čiju će se realizaciju u 2020. i 2021. godini obezbediti sredstva u iznosu od dve milijarde dinara.

Ovim programom stvaraju se dodatne mogućnosti za osposobljavanje, sticanje prvog radnog iskustva i povećanje prilika za konkurentnije istupanje mladih na tržištu rada i njihovo zapošljavanje.

Država će za deset hiljada mladih ljudi, koji su završili srednje škole i fakultete, pokrivati deo troškova njihove plate i time ih motivisati za pronalaženje prvog posla, a poslodavcima olakšati odluku da ih zaposle. Sredstva će biti prosleđena Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja sprovodi pomenuti program.

Nove mere, koje su danas usvojene, rezultat su sastanka koji je u Vladi Srbije održala premijerka Ana Brnabić sa privrednicima, predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Zoranom Martinovićem.

Vlada je donela odluku da se Republici Liban uputi 100.000 evra novčane pomoći radi otklanjanja posledica nastalih nakon razorne ekspolozije u luci „Bejrut“.