Naslovna Ekonomija Vučić: Država ne razmatra novi paket mera pomoći privredi

Vučić: Država ne razmatra novi paket mera pomoći privredi

Bankomat
Foto ilustracija: www.pixabay.com

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da država ne razmatra novi paket mera pomoći privredi zbog koronavirusa, jer bi na taj način ugrozila stabilnost i stopu javnog duga.

„Nema, ne može da obezbedi država još para (za pomoć privredi). Ako bude obezbeđivala još više, država će da ugrozi stabilnost i stopu javnog duga, a ja sam obećao narodu da nećemo preći stopu javnog duga 60 odsto u odnosu na BDP, što je Mastriht nivo“, rekao je Vučić na predstavljanju dronova na aerodromu Batajnica u subotu, 4. jula.

Podsećamo, 7. jula počeće isplata posledjeg trećeg minimalca u okviru državnog paketa pomoći privredi pogođenoj pandemijom.

Zbog otežanog poslovanja, privrednici predlažu i da se u drugom krugu pomoći još tri meseca nastavi sa isplatom minimalne zarade za radnike i da mirovanje u otplati kredita ostane na snazi. Ali samo za najugroženije sektore. 

Zoran Drakulić, predsednik poslovnog kluba Privrednik, rekao je ranije za Politiku da nećemo imati skori oporavak privrede i da će kriza potrajati. On smatra da bi novi paket mera trebalo da bude na nivou prethodnog, ukoliko bude novca.

„U ovom trenutku ne treba gledati obim zaduživanja. Prioritet je da se privreda održi, a ne štednja. To je rekla i Angela Merkel. Sve države će povećati javni dug i to je neminovnost“, navodi Zoran Drakulić.

On dodaje da bi trebalo nastaviti sa pokrivanjem još tri minimalca i dodatnim moratorijumom na otplatu kredita, ali da to u drugom krugu dodele pomoći bude selektivnije.

Kada je reč o kreditima za likvidnost, Drakulić kaže da su oni uglavnom korišćeni za reprogramiranje dugova, i to dobrih firmi.

Korporativne obveznice, koje su takođe bile jedna od mera u prvom krugu, dobrim privatnim kompanijama bi pomogle da se dodatno razviju. Ali sve zavisi od toga za šta će koristiti. Ta sredstva će uglavnom da odu velikim javnim preduzećima, poput „Er Srbije“, koja će imati gubitak od 150 miliona evra, ili EPS-u.