Zaječar dobija štedljivu javnu rasvetu kroz javno-privatno partnerstvo

951
0
Potpisivanje ugovora o javno-privatno partnersto za javnu rasvetu u Zaječaru

Grad Zaječar potpisao je danas ugovor sa privatnim partnerima za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije.

Garantovanu godišnju uštedu uvođenjem novog javnog osvetljenja realizovaće zajedno grupa ponuđača. Nosilac posla je firma Petrol d.o.o. Beograd, koja je deo korporacije Petrol ad Ljubljana.

Кako je istaknuto u njihovom saopštenju, tokom ugovorenog perioda od 15 godina štedi se najmanje 82,98% električne energije, smanjuje se emisija CO2 za oko 9.400 tona godišnje, skoro za duplo se poboljšava osvetljenost i kvalitet osvetljenosti, proširuje se deo mreže. Očekivani vek trajanja novih 9.554 Schreder i Phillips LED svetiljki je 25 godina, što je za 10 godina duže od perioda ugovora.

Do sada je Grad Zaječar za javno osvetljenje godišnje trošio oko 72 miliona dinara, odnosno za 15 godina na koliko je potpisan ugovor potrošio bi oko 9.2 miliona evra, a sa ovim ugovorom će umesto tog iznosa ukupno uštedeti najmanje oko 1.1 miliona evra i to bez sopstvenog ulaganja od strane grada, kaže se između ostalog u saopštenju.