Prahovo: Najveća zaplena cigareta u istoriji carinske službe

1333
0
Carina Prahovo kontejner
Foto: Uprava carine Republike Srbije

Službenici Uprave carina su 24. maja 2022. godine uspeli da zaplene rekordan tovar od čak 50 tona neprijavljenih cigareta raznih robnih marki i tako preseku još jedan organizovani lanac nelegalne trgovine akciznim proizvodima.

Tokom akcije koja je kulminirala zaplenom tri brodska kontejnera u luci Prahovo, carinicima su snažnu poršku pružili Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i inostrani partneri koji se bave suzbijanjem krijumčarenja.

U ovom trenutku, u toku je detaljan pregled zaplenjenog tovara, a očekuje se da ekvivalent masi od 50 tona bude gotovo 40 miliona komada nelegalnih cigareta, što bi bila najveća pojedinačna zaplena cigareta na granicama Srbije ikada zabeležena.

Foto: Uprava carine Republike Srbije

Ceo slučaj otkriven je nakon što je tovar kamionima ušao u Srbiju iz Crne Gore sa namerom da tranzitira brodskim putem ka Rumuniji, ali se nakon istupa ka toj susednoj zemlji ubrzo opet volšebno pojavio na carinskom području Republike Srbije ne prijavljujući prethodno robu koju prevozi. 

Precizna količina krijumčarenih cigareta biće poznata tek nakon detaljne kontrole koja zbog veličine tovara može da potraje, a o krajnjem ishodu javnost će biti blagovremeno obaveštena, stoji u saopštenju Uprave carina Republike Srbije.