10. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ od 18. do 23. aprila

2
Foto: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

U zaječarskom teatru od 18.do 23. aprila biće održan 10. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“. Na ovom festivalu će osim pozorišta iz Srbije, učestvovati i teatri iz  Bugarske, Hrvatske, Francuske pa čak i iz Narodne republike Kine.

„Saradnja koju smo prošle godine pokrenuli sa Kinezima  sada već daje  rezulate.Festival će započeti našom premijerom predstave „Mačak u čizmama“. To je velika, lepa dečja predstava kakvu , ne samo po kvalitetu, već i po gabaritima nismo skoro imali u ovom pozorištu i nadamo se da će ona biti jedan od uspeha novog tima,  da će dugo trajati i da ćemo  se njome ponositi“, istakao je na pres-konferenciji  Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“.

O predstojećem festivalu opširnije je govorio Miloš Đuričić, direktor festivala , inače umetnički rukovodilac pozorišta. Kako je naglasio, festival će otvoriti dr Miodrag Maticki, književnik i predsednik Vukove zadužbine. Novina na predstojećem festivalu biće titl za strane predstave, tako da će biti prevedena i bugarska i kineska predstava, čime su uvaženi zahtevi roditelja da se predstave prevode.

„Bugarska predstava teatra iz Vidina biće prevedena na srpski jezik ,a kineska lutkarska predstava na engleski jezik. Cilj je da se drugačija estetika i drugačije pozorište koje se razlikuje od srpskih teatara predstavi deci  kako bismo narednih godina doveli još avangardnije predstave i negovali ukus mladih ljudi. Ove godine publika će moći da vidi najbolje dečje predstave iz Srbije, a međunarodni karakter festivala biće  još izraženiji.

Trudićemo se da napravimo karnevalski doživljaj ispred pozorišta sa pratećim programom. Imaćemo žonglere,ženu skulpturu, klovna. U žiriju festivala su : poznati glumac Desimir Stanojević, predsednik  i glumice našeg teatra Ana Bretšnajder i  Nataša Petrović, koja je i rukovodilac dečje scene. Komplet karata za 6 večernjih predstava košta 1000 dinara, s tim što je komplet za jednog roditelja ili pratioca deteta besplatan, što je takođe novina u odnosu na predhodne festivale kada su i roditelji plaćali karte. Pojedinačna karta je 200 dinara i nju svi plaćaju“ , istakao je Miloš Đuričić i uputio apel da se karte kupe što pre, kako bi se obezbedilo što bolje mesto u sali.

Direktor Vladimir Đuričić govorio je i o ostalim projektima u ustanovi.

„Završava se predstava „Đelem, đelem“, mjuzikl koji sa članovima Udruženja Roma iz Zaječara radi Žoro Ivanov, reditelj iz Bugarske i koja će, nadamo se imati dug život kod nas i u inostranstvu, gde takođe planiramo njeno izvođenje. To je prva predstava koja se radi u profesionalnom  pozorištu Srbije, u kojoj učestvuju isključivo Romi. Klub kulture u Kotlujevcu krenuće sa radom 20. aprila, na mestu gde je otvorena gradska galerija.

U junu počinje rad na predstavi „Petra“ koju će režirati Irfan Mensur, u kojoj će igrati Tanja Bošković, njena ćerka i dve glumice zaječarskog teatra i koja će otvoriti naredni festival posvećen Zoranu Radmiloviću. Desimir Stanojević, koji će biti predsednik žirija na pozorišnom festivalu za decu, uveliko priprema mjuzikl, i počeće sa radom na jesen. Obe zgrade naše ustanove se ubrzano uređuju i nadamo se da će ova godina u oblasti kulture doneti mnogo radosti Zaječarcima“, naglasio je direktor Đuričić.